nabore.bg

В храма

Светиня: Монахини пазят чудотворна икона

Чудотворна икона с ликовете на Светите братя Кирил и Методий се пази в Клисурския манастир, край Берковица. Години наред посетители споделят за силата на чудотворната  икона. По думите на архимандрит Антим, дългогодишен игумен на манастира тя помага на млади хора и ученици, които имат затруднения в усвояването на учебния материал. Реликвата покровителства и просветени дейци, затова често идват да се измолят от нея закрила много учители. Иконата е рисувана през 1891 година от самоковеца Никола Образописец. Размерите й са 1,20 на 0,60 метра. Светинята е вградена в централния оконостас, който е изработен много изкусно.

Шест монахини от Вардарска Македония са намерили в това райско кътче на Северозападния Балкан място за смирение и молитва. След разкол в тяхната църква сестрите изоставят манастира "Св. Илия" край Скопие и се преселват в България. 

Монахините изработват уникални икони с естествени бои извлечени от земята и природата, които се смесват с жълтък от яйце. Иконите се изработват върху специално дърво – липа, дъб, ясен или орех. Основата се грундира и съхне една година. На някои от тях се слага и плат, най-често лен, вълна или памук. Монахините там работят в пълна тишина и смирение.

 

Наборе.бг


Чудотворната икона

Чудотворната икона

Храмът на Клисурския манастир

Храмът на Клисурския манастир