nabore.bg

Архивите са живи

Молотов през 1946 г. в Париж: Българи, вашата граница ще остане непокътната

Още 15-годишен бъдещият съветски държавник Вячеслав Молотов влиза в редовете на революционерите и не след много години  става  сътрудник на Ленин и Сталин. Въпреки арестите и заточенията, Молотов е твърд в своите разбирания. В една своя реч той казва за себе си „Аз съм расъл в болшевишката партия и съм свързан с нея в многогодишната непрекъсната борба. У мен, като комунист, няма и не може да има друго желание, освен това: да бъда на дело ученик на Ленина...”

 

През Октомврийската революция

 

Молотов играе важна роля, затова след това бива назначен последователно на големи и отговорни постове, а накрая заема с достойнство поста министър на външните работи на СССР.

Вячеслав Михайлович Молотов е роден на 9 март 1890 г. в с. Кукарка, Бятска губерния в чиновническо семейство. Завършва жизнения си път на 8 ноември 1986 г. на 96-годишна възраст. Малко хора знаят, че фамилното му име е Скрябин. Приема псевдонима Молотов, което идва от руската дума „молот” (чук) и с това име остава в историята.

За нас, българите, Молотов

 

е голям приятел и пламенен защитник.

 

На мирната Парижка конференция (1946-1947), в отговор на претенциите на една държава към нас, той с увереност се обръща към българските представители със следните думи: ”Българи, бъдете спокойни, вашата граница ще остане непокътната.” И ако днес се радваме на ненакърнени наши граници, това се дължи преди всичко на енергичната закрила на съветския представител Вячеслав Молотов.

 

                  Стефчо КИРИН

 


Вячеслав Молотов

Вячеслав Молотов

Молотов и Сталин

Молотов и Сталин

Българската делегация на Парижката мирна конференция. Първият вляво е ръководителят на делегацията - външният министър Васил Коларов.

Българската делегация на Парижката мирна конференция. Първият вляво е ръководителят на делегацията - външният министър Васил Коларов.