nabore.bg

Архивите са живи

На тихия фронт: Защо горчи споменът за моите 30 „шпионски” години във военното разузнаване

Не заслужих ли едно „благодаря”, генерал Студенков*?

 

Не мога да не призная, че очаквах точно през 2010 година да стане осветяването ми като секретен сътрудник на българското военно разузнаване. Комисията по досиетата с дългото и непроизносимо име изпълняваше вече 3-4 години сляпо и последователно буквата на закона – с времето кръгът се стесняваше и около моята скромна персона. Затова изненадата ми на 17 февруари 2010 г. около обед, когато колега ми се обади да прегледам новинарските сайтове, не беше шокираща.

 

И все пак...

 

Наред с имената на популярните Кеворк Кеворкян, Тодор Батков и Петко Бочаров в списъка на осветените агенти се мъдреше и моето име. Сред изредените журналисти и издатели, работили за безбройните управления, отдели и отделения на легендарната Държавна сигурност, само до моята особа бе изписана абревиатурата РУ на ГЩ.

Почувствах се като бяла врана сред рицарите на плаща и кинжала, нещо като неприет в затворения за простосмъртни клуб на супершпиони и контрашпиони. 

За непосветените граждани и плиткоумните репортерки ще кажа веднага: зад четирите букви се крие Разузнавателното управление на Генералния щаб. Службата (днес се нарича Военна информация) е на 140 и кусур години  и сигурно е най-секретната структура в държавата. По традиция и закон военното разузнаване действа извън територията на страната и никога не е имало репресивни функции като ДС. Това уточнение го правя

 

за една креслива телевизионна въртиопашка,

 

която още преди години ме нарече „ченге от висшия пилотаж” и „офицер под прикритие” в няколко редакции.

Преди 38 години бях вербуван за секретен сътрудник на РУ на ГЩ (някои погрешно го наричат РУМНО). Това не стана случайно – интересът на военните разведки към мен идваше от пътуванията ми до съседни на България държави и служебните ми срещи, обеди и вечери с чужди дипломати в София.

Със задна дата днес ще бъде лъжа да разказвам, че при вербовката са ме притискали до стената, че са ме шантажирали и т.н. Напротив –  с желание събирах информация по актуални балкански геополитически и стратегически въпроси. Никой тогава (а и сега) не може да ме разубеди, че не съм работил за България, а за СССР или Варшавския договор, например. Който не вярва – нека си направи труда да прочете папките с моите информации и анализи в читалнята на комисията по досиетата. Не съм бил Джеймс Бонд на миналите соцвремена, защото оценявам работата си в разузнаването за скромна. Но не мога да съм равнодушен когато идиотски закон ме вкарва в един кюп с агентите Димитър, Алберт и Николай – доказани вулгарни доносници от миналото. През 1981 г. аз подписах декларация, че ще работя за Разузнавателното управление на Генералния щаб

 

и се задължих да пазя служебните тайни на ведомството.

 

За изминалите 30 години спазих своята част от договора – през 2010 г. държавата го наруши. Както се казва – хвърли ме на кучетата за обществено охулване, с мълчаливото съгласие на високите началници в служба „Военна информация”. Бях захвърлен като фас допушен до филтъра, като използвана носна кърпичка.

Едва ли има разузнаване в света, което така да предава своите хора – агенти, осведомители, резиденти. Тайните служби се освобождават от агентурата си само в два случая – при провал или при предателство. По параграфите и алинеите от закона за досиетата щатни офицери и секретни сътрудници на военното разузнаване в България бяха осветени и наклеветени като доносници - етикет залепен и от услужливи медии.

Всъщност в историята на военното ни разузнаване има още един подобен срамен случай. През 1946 г. правителството на ОФ нарежда на нашата спецслужба РО-1 да предаде на властите в Скопие имената на българските агенти във Вардарска Македония. В ход била подготовката на бъдещата българо-югославска федерация и всичко ставало по договореност между Георги Димитров и Тито. Веднага около 50 български агенти, вербувани още от времето на Царство България били арестувани и екзекутирани по бързата процедура от партизаните на Лазар Колишевски и новосформираната УДБА в Скопие.

Друга история. През 50-те години военният ни разузнавач Пеньо Пенев е арестуван

 

и осъден на дълги години затвор за шпионаж в Турция.

 

Докладвали на министър-председателя и генерален секретар на ЦК на БКП Вълко Червенков, че няма да е зле да поиска по официален път освобождаването (или замяната му) от турските власти. За да не разваля още повече отношенията и рахатлъка с комшиите Червенков казал: „Няма заради бълхата да изгорим юргана!”. И Пенев излежал в турските зандани по Мала Азия още много години.

В армията открай време битуват трайно и донякъде церемониално понятия като доблест, достойнство, офицерска чест. Военните са от особено тесто хора – под мундира туптят горещи и безкористно патриотични сърца, чийто фитил се пали допълнително от думи като родина, армия и враг. Обидата на изхвърлените от строя военни разведки става още по-голяма, когато съдбата им се решава от няколко „цивилни гарги”, оглавявани от бивш милиционерски началник. Имам предвид сега действащата комисия по досиетата на Евтим Костадинов. Но законът е крив и абсурден до безобразие – освен кадровите служители и агентите, под буквата му попадат още хиляди български мъже. Това са останалите доскоро живи ветерани от парашутната дружина, взела участие в Отечествената война, това са военните (от редник до офицер) в радиоразузнавателните станции, пилотите, щурманите и техниците в разузнавателната авиация, бойци и командири в парашутните роти, в батальоните от командоси „Спецназ”, в леководолазните части на флота и т.н.

 

Всичко изброено до тук се наричаше

 

 военно разузнаване на несъществуващата вече 130-хилядна българска армия. Ако някой от тези достойни български мъже реши един ден да се кандидатира за прост общински съветник или селски кмет, досието му с гръм и трясък, ще бъде отворено. И името му ще се нареди до имената на агентите Алберт и Димитър.

Такъв е законът!  

След отварянето на досието ми се обади приятел и ме поздрави: „А, честито! Минаваш в клуба на бившите шпиони!” И след това се опита да успокои ядосаната ми душа: „Не разбра ли, старче, че всички, които сме служили на България през Студената война, днес сме официалните заподозрени от новите ни съюзници – НАТО и Запада. Под фуражките им в Брюксел се е загнездила една фиксидея – ти като нищо си бил двоен агент! Работил си едновременно за нашите и за руското ГРУ, а защо не и за КГБ!” Слушах го като гръмнат – но имаше логика в думите му.

А друг приятел ме застреля с въпроса: „Ти писал ли си нещо за мен?” Казах му да се регистрира в читалнята на Евтим Костадинов –

 

там се крие истината за моята кариера на тихия фронт.

 

Физическите ми контакти с военното разузнаване тогава приключиха съвсем просто, бих казал – по обидно всекидневен начин. След няколко дни в дома ми позвъни куриер и ми предаде решението на комисията по досиетата. Сега вече официално бях свободен от ангажиментите си към тайната служба, вторият ми живот вече ставаше явен за всеки – имах даже повод и да почерпя.

Нямаше барабани, военна музика пред строя, командирски речи и шампанско. Ведомството на столичния булевард „Бъкстон" затвори вратите си окончателно за мен, а аз затворих една интересна страница от 60-годишния си дотогавашен живот. Разделихме се като съпрузи на бракоразводен процес – без „благодаря” и „довиждане”.

За сбогом, обаче, не мога да замълча и ще си го кажа: „Студена душа носихте под пагоните, генерал Студенков! Почти както го бе формулирал навремето Дзерджински: „Чекистът трябва да има хладен ум, горещо сърце и чисти ръце”.

Толкоз.

 

Валентин БОЯДЖИЕВ, офицер от резерва,  

главен редактор на в. „Златна възраст”

 

-------

* Генерал Пламен Студенков от 2002 до 2010 г. бе директор на служба "Военна информация" – военното разузнаване на Република България. По негово време бяха отворени досиета на хиляди военни разузнавачи

 

 


Знакът на днешната служба

Знакът на днешната служба "Военна информация" към Министерството на отбраната

Бившият шеф на военните разведки генерал Пламен Студенков

Бившият шеф на военните разведки генерал Пламен Студенков

Един достоен български офицер – генерал полковник Васил Зикулов повече от четвърт век бе начело на Разузнавателното управление на генералния щаб по време на Студената война

Един достоен български офицер – генерал полковник Васил Зикулов повече от четвърт век бе начело на Разузнавателното управление на генералния щаб по време на Студената война

Снимка от далечни години – откриване паметника на загиналите военни разузнавачи в двора на управлението

Снимка от далечни години – откриване паметника на загиналите военни разузнавачи в двора на управлението

Бившият милиционерски началник Евтим Костадинов оглавява вече 8 години комисията по досиетата

Бившият милиционерски началник Евтим Костадинов оглавява вече 8 години комисията по досиетата