nabore.bg

Красиви всеки ден

Домашна козметика: Млякото дълго ни пази от старостта

Прясното запазва цвета на русите коси, киселото премахва пърхота

 

Още в древен Египет къпането в мляко било смятано за изключително приятна и луксозна грижа за тялото. Всички сме чували, че прочутата египетска царица Клеопатра поддържала красотата си, като се потапяла във вана с мляко.

Съвременната наука констатира, че колкото повече калций приема човек, толкова повече мускули и по-малко мазнини натрупва. А

 

калцият се съдържа в млякото

 

и производните му продукти. Млечната захар пък подобрява храносмилането и функциите на отделителната система. Днес съществуват много млечни продукти с минимално съдържание на мазнини: прясно и кисело мляко, йогурт, извара, изцедено мляко. Всеки може да намери нещо по свой вкус. Особено ценна е суроватката. Тя помага на организма да изхвърли задържаните течности и токсини и подобрява обмяната на веществата. Ако имате откъде да си я набавите, определете си един ден, през който ще пиете само суроватка.

Истина е, че протеините и мазнините на млякото

 

предпазват кожата и косата от изсушаване

 

Към кожата те са още по-щедри: освен с влага, я даряват с подхранващи съставки, които я тонизират, правят я гладка и мека и благоприятстват съхраняването на естествената й защита - нейния мастнокиселииен слой.

Най-подходящото кисело мляко за козметични процедури е домашното. То е заквасено от пълномаслено и необработено прясно мляко, като по този начин са запазени всичките му лечебни свойства. В големите градове обаче домашното кисело мляко отдавна не се продава в магазините. В такъв случай за разкрасителни процедури е препоръчително да се използва кисело мляко с по-висока масленост.

Ако имате руса коса, която искате да поддържате без да прибягвате до бои, изплаквайте я добре с хладка вода и след това мажете със смес приготвена от 3 суп. л. прясно мляко,

 

половин чаена чаша отвара от лайка

 

и същото количество отвара от бъз с 6 капки ябълков оцет. След кратък престой с тази маска на главата, изплакнете косата обилно с вода.

Пърхотът пък лекувайте с кисело мляко. Кожата на главата се масажира с него около 10 минути, след което се увива с хавлиена кърпа за 1 час. Накрая косата се измива обилно с вода. За да има ефект, процедурата се прилага поне веднъж седмично.

 

Наборе.бг