nabore.bg

Архивите са живи

От старите ленти: Младият писател Владо Даверов – възторжен и див

На младини писателят и сценаристът Владо Даверов бе познат за колегите си в университета и малко след това под името Владимир Георгиев. Но понеже фамилията Георгиев бе е доста банална младият белетрист избра името Даверов и така си остана в литературата и киното.

Роденият в Плевен на 27 август 1948 г. Владимир завършва средно образование в прочутата Немска гимназия в Ловеч. Работил е във вестник „Народна младеж”, но стремежът му винаги е бил да се изяви в литературата. Печели като белетрист и сценарист куп награди - наградата „Южна пролет“, „Златен ланец" на в. „Труд”, Първа награда на Московския филмов фестивал, Гранд при — Сан Ремо, наградата на публиката на фестивала „Златната роза“, наградата за най-добър сценарий на СФД и др. По негови сценарии на снимани филмите „Двама мъже извън града” (1998), „Суламит” (1997), „Нощта на самодивите” (1995), „Трафик” (1995), „Полицаи и престъпници: Голямата ченгеджийница” (1993), „Вчера” (1988), „Живот до поискване” (1987) и др.

В библиография на неговите книги четем: „Разкази и новели”, „Което е било”, „Много дни до есента”, „Живи картини”, „Спасение”, ромините му – „Вчера”, „Кенеди”, „Възторжен и див”, „Ангели небесни”, „Животът на другите” и други. Дълги години Влади Даверов работи в ръководството на БНТ и отговаряше за филмовата продукция там.

В сайта Наборе.бг попаднаха няколко стари чернобели фотографии от красивата бохемска младост на писателя в София от миналите времена. Публикуваме ги с определението за Владо Даверов, взето от заглавието на един негов познат роман – възторжен и див...

 

Снимки Георги ЦВЕТКОВ-Гошора 


Красавецът Владо Даверов

Красавецът Владо Даверов

Танци - манци

Танци - манци

Край Владо все имаше хубави жени

Край Владо все имаше хубави жени

С новогодишната елха

С новогодишната елха

Писателят днес

Писателят днес