nabore.bg

Архивите са живи

Мистерия: Проклятието на хана

  • Прокоба тегне над създателите на филма „Хан Аспарух” – рано си отиде актьорът Антони Генов, изпълнителят на главната роля Стойко Пеев бе обвинен за източване на ДДС, инсулт събори Йосиф Сърчаджиев

 

Странни на пръв поглед случки следват от години наред екипа направил култовата киноепопея “Хан Аспарух”. Върху творците събрали в киносалоните рекорден брой зрители за български филм на всички времена се стоварват едно след друго фатални неща. Лошата съдба и липсата на късмет за мнозина от тях, вече е причина да се заговори за някаква зла закономерност, на която не й се вижда краят.

Още в етапа, когато филмътсе раждал избухнал грандиозен скандал между сценаристката проф. Вера Мутафчиева и първоначално определения режисьор Вили Цанков. Постановчикът искал непременно в киноразказа да има грандиозно амазонско шоу от препускащи на коне прабългарки. В режисьорския сценарий дамският ескадрон трябва да язди назад-напред по екрана съвсем разголен и да показват щедро женски прелести. Цанков специално събрал най-красивите столични актриси и им провел няколкомесечен курс по конна езда.

 

Амазонките на хана,

 

които трябвало да препускат по монокини из филма, вбесили сценаристката Мутафчиева. Тя се заинатила, че няма да завърши сценария, ако не се смени режисьора. Така и станало. Отговорните фактори от кинематографията бързо извикали за постановчик Людмил Стайков. А за Цанков останало да пие една студена вода, макар, че месеци наред преди началото на снимките той все говорел на колеги, че иска лентата за създателя на българската държава, да е филмът на живота му. Цанков напусна този свят преди няколко години.

Известно време след като лентата мина триумфално по българските и световни екрани

 

избухна още един скандал.

 

Изпълнителят на главната роля Стойко Пеев бе обвинен и съден за източване на над 177 млн. стари лева ДДС. Процесът протече доста шумно – прокурорът поиска 15 години затвор за актьора, а на първа инстанция съдът постанови присъдата за хана да е 4-годишна. Легендата на киното след дълги обжалвания бе оправдан и отърва затвора и се прибра в трупата на Военния театър.

Едва на 56-годишна възраст си отиде от този свят и изпълнителят на ролята на Велизарий от киноепопеята популярен български артист  Антоний Генов. Както писаха вестниците навремето лекарите от Спешна помощ са намерили безжизненото тяло на Генов няколко часа след като смъртта била настъпила.

 

Още на погребението се разчу,

 

че Антоний е напуснал този свят след дълга дружба с алкохола. Приживе се носеше слухът, че артистът изпаднал в дълга депресия, която го разделила от приятели и колеги.

Коварен инсулт изгони от сцената за близо 4 години друг емблематичен актьор снимал се в “Хан Аспарух” – Йосиф Сърчаджиев. Макар, че ролята му в киноепоса не е от централните Йоско също попадна под ударите на фаталната съдба. Коварната болест бе преодоляна мъчително и знаменитият артист днес е значително по-добре. Актьорът е адски признателен на съпругата си Райна за грижите, които полагала за него в периода на възстановяването. Сърчаджиев не може да забрави, че “проклятието на хана” е сполетяло и друг член на семейството му. В центъра на София трамвай блъснал жена му Райна и й счупил прешлен. При инцидента

 

госпожата се парализирала.

 

"Всеки ден отивах в болницата при нея - тя се учеше да върви. Падаше на земята, пак опитвахме. Цяла година. После санаториум и Господ се смили, Райна се оправи. Тогава забременя. Лекарите й предричаха, че ще умре при раждането. Но тя роди и духът й се възстанови", разказва пред репортерите популярният актьор.

Преди 5-6 години още две събития потвърдиха, че филмът не носи късмет на своите създатели.

През юни 2008 г. покойната вече авторка на сценария писателката и академичка Вера Мутафчиева се оказа с досие на сътрудник от Държавна сигурност. Авторката на “Случаят Джем” и “Летопис на смутното време”, която още в първите дни на демокрацията застана на синия фронт,  се оказа, че е била вербувана от сатанизираното 6-то управление на Държавна сигурност още от 1969 година. Вера Мутафчиева, която е и носителка на престижната Хердерова награда, отрече връзката си със специалните служби, но от комисията “Костадинов” потвърдиха

 

злепоставящите професорката факти.

 

Под удара на закона за досиетата попадна и самият режисьор на “Хан Аспарух” – също действителен член на БАН. Обществото научи, че бившият член на СЕМ Людмил Стайков също е бил свързан със спецслужбите. Публичният шок от изнесените факти за режисьора бе толкова голям, че доста кинаджии в първия момент не искаха да повярват в тях. Академик Людмил Стайков отрече всичко и обеща да търси защитата си в съда: “Никога, въпреки правените през годините опити, не съм давал писмено или устно съгласие за това, за което сега съм обвиняван.”

Всичко изброено дотук красноречиво говори, че “проклятието на хана” безусловно преследва създателите на най-гледания български филм.

Какви ли още фатални неща има да случат с останалите членове на екипа на “Хан Аспарух” – да оставим бъдещето да покаже?!?

Сигурното е едно – късметът ги е напуснал отдавна.

 

 Д-р Боян ЗАХОВ

 

 


Милиони зрители по света видяха епопеята за създаването на българската държава

Милиони зрители по света видяха епопеята за създаването на българската държава

Стойко Пеев в ролята на хана

Стойко Пеев в ролята на хана

През 90-те години актьорът Пеев имаше разправии със съда

През 90-те години актьорът Пеев имаше разправии със съда

Антоний Генов си отиде едва на 56 години

Антоний Генов си отиде едва на 56 години

Йоско Сърчаджиев успя да се възстанови и пак го гледаме на екрана и сцената

Йоско Сърчаджиев успя да се възстанови и пак го гледаме на екрана и сцената

Злополучният първи режисьор на кинолегендата

Злополучният първи режисьор на кинолегендата

Сценаристката Вера Мутафчиева се оказа сътрудник на ДС

Сценаристката Вера Мутафчиева се оказа сътрудник на ДС

Людмил Стойков остро протестира срещу разкритията за неговото досие

Людмил Стойков остро протестира срещу разкритията за неговото досие