nabore.bg

Архивите са живи

Мистерията продължава: Къде е главата на Ботев?

Историците я търсили безуспешно в четирите врачански черкви

 

Прочетох преди време статия за това как турците са разнасяли за назидание главата на Ботев из Враца, как се е развявала на мегдана голямата му брада и т.н. Представям ви интервю, направено от мен с покойния вече уредник на врачанския музей, кандидата на историческите науки Николай Дойнов. Ето какво разказа пред мен преди години той:

Търсенето на главата на Ботев започва по-отдавна, то е една прастара история. В печата преди 9 септември 1944 г. по този въпрос е имало различни публикации. Разчепквали са се случки от тогава – чути-недочути, разказани от различни хора – нещо,

 

което аз като историк не възприемам.

 

Това говори и за едно особено носталгично отношение на врачани, когато се касае за миналото, свързано с града. Много се шуми около Христо Ботев – като започнем от родното му място и стигнем до гибелта му. Колкото и противоречива лъчност, като характер да е бил Ботев, той си е по начало експанзивна натура, стихия – вречето отвежда част от деянията му към легендите.

Всъщност, откъде започва тази история с главата на Ботев? Някои искат да докажат, че Ботев е убит горе на Балкана от турци, от черкези, от четници и други подобни версии. Легендата тръгва от това, че във Враца били донесени няколко отрязани бунтовнически глави и една от тях била с голяма брада. В представите на българите и до ден днешен Ботев е отзи Ботев от снимката, където са тримата с Драсов и друг техен съидейник –

 

там той е в полупрофил

 

 с голяма разкошна брада. Но Ботев, когато преминава Дунава с четата си е бил с къса, подстригана брада – това е известно. Такъв е и на снимката от 1875 г., където се е снимал с братята си. Но инерцията си е инерция – хората го знаят с голяма брада и затова си казват: във Враца е имало една отрязана бунтовническа глава с голяма брада и това е била главата на войводата! И оттам започват да търсятдали не е заровена в Мраморен, дали не е зарита в някоя комитска локва из Балкана или някъде из Враца. Версията говори, че главите били взети от врачани, измити и след това погребани в черквата „12 апостоли”.

През 70-те години врачанинът Бучински направи едно изложение /писмо/, в което разказваше, че главата на Ботев

 

е заровена под сълбите на черквата „12 апостоли”.

 

Изложението бе внесено в Окръжния комитет на партията във Враца. Там ме извикаха и ме запознаха с твърденията на Бучински. Казах, че това са измишльотини, но тогава ме смъмриха строго и ми казаха, че дори едно на сто да е вярно, ние сме длъжни все пак да направим проверка.

Щом е така – започнахме проверката. Разбишкахме стълбите на черквата, разбутахме и не намерихме нищо. А Бучински, който бе учител по рисуване в гимназията, в последния момент се сети, че главата трябва да е в другата черква.

 

Да не кажа голяма дума,

 

 но преровихме до основи и четирите врачански черкви. Не намерихме главата на Ботев. Явно, че я няма там. Тогава Бучински пак написа до ОК на БКП, че притежава специален електронен уред, с който в една длабка във Врачанския балкан ще намери главата на Ботев. Нали знаете, колко такива длабки има в целия Балкан? Аз написах отговор на писмото на Бучински – казах, че такава машинка не ми е известна, а в заключение препоръчах да не ровим повече за главата на Ботев – той сам е предсказал съдбата си, че костите му ще са по скали и орляци.   

 

Но историята продължи.

 

Ровихме и в Мраморенския двор на черквата. Търсихме и в параклиса на Рашов дол, хвърлихме грешни пари и труд на вятъра. Инерцията продължи. Навремето попитах главния редактор на окръжния вместник във Враца Кръстьо Луканов, защо публикува нескопосаните версии за ботевата глава, а той ми отвърна: „Ами, да подразним историците!” Представете си – „Да подразним историците!”

А трябва ли да дразним историята?

 

Записа: Иван КОШНИЧАРСКИ, Враца


Отляво надясно: Христо Ботев, Никола Славков и Иван Драсов в Румъния, 1875 г.

Отляво надясно: Христо Ботев, Никола Славков и Иван Драсов в Румъния, 1875 г.

Живописен портрет на Ботев, художник - Димитър Гюдженов

Живописен портрет на Ботев, художник - Димитър Гюдженов

Смъртта на Ботев още крие доста загадки

Смъртта на Ботев още крие доста загадки

Лобното място на поета във Врачанския балкан

Лобното място на поета във Врачанския балкан

Южната врата на черквата

Южната врата на черквата "12 апостоли", под чиято стълби според преданието е погребана главата на войводата