nabore.bg

Тежката дума

Мишена: Великденска милостиня за пенсионерите – като в доброто старо време

Цяла година надеждите на над два милиона българи се люшкат като махало между Коледа и Великден. Подобно на емигранти в собствената им държава, построена от самите тях, пенсионерите чакат за всеки християнски празник да им подхвърлят дежурната милостиня от 40 лева.

И се започва голямото унижение - всеки път управниците заявяват, че тя не е сигурна. Сценарият е един и същ: ще има добавки, но само ако се намерят пари в хазната, важно изтърсва някой големец. Правим всичко възможно да има, бодряшки казва друг. Зависи дали данъчните ще си свършат работата, шикалкави трети. Накрая традиционно излиза Бойко Борисов и твърдо обещава да даде добавки. Унижението, обаче, не свършва дотук. Пари има, но само за най-бедните - изцепва се накрая ковчежникът на държавата, построена от същите тези най-бедни. Тези щастливци са около 1.2 милиона и ако разделим общите им годишни бонуси от 80 лева на 365 дни, се получават 22 стотинки на ден.

С тях не могат да си платят дори и тоалетната хартия - ако по разбираеми причини изобщо имат нужда от нея. А останалите един милион? Отговаряме им вместо управляващите - ами купете си я сами или минете на вестници. Като в доброто старо време.  

 

 Христо КУФОВ

Вестник „Златна възраст”


Христо Куфов

Христо Куфов