nabore.bg

В джоба

Министър Хасан Адемов: Максималната пенсия през тази година – 840 лв.

„Програмата на социалното министерство за личните асистенти ще продължи. Предвиждаме около 2 000 лични асистенти средногодишно да бъдат назначавани“, съобщи министър Хасан Адемов в предаването „Тази сутрин” по БТВ.

„Близо 8,1 млрд. лв. са заделени само за пенсии и обезщетения в бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2014 г.“, напомни министърът. По неговите думи бизнесът трябва да създава нови работни места, за да не се налага ранно пенсиониране на работниците и служителите. „Населението в България намалява и застарява, раждаемостта е ниска и при пенсионната реформа правителството се е съобразило с демографската картина и препоръките на ЕС за увеличаване на възрастта за пенсиониране“, напомни Адемов.

„Въпросът с тавана на пенсиите трябва да се разреши от гледна точка на справедливостта на пенсионната система“, каза министърът. Възрастта и стажът за пенсиониране през настоящата година са замразени на нивата от 2013 г. Таванът на пенсиите остава 35% от максималния осигурителен доход, което означава, че максималната пенсия през 2014 г. е 840 лева.

 

Наборе.бг


Социалният министър Хасан Адемов

Социалният министър Хасан Адемов