nabore.bg

Тежката дума

Министър Лукарски – герой от „София – ден и нощ”

Инвестициите катастрофално спадат, а шефът на икономическото ведомство залъгва парламента с розови панделки

         

В сериала „София - ден и нощ” се подвизава комичният герой Коко, който непрекъснато се впуска в тъпи и абсурдни  бизнеси, издънва се, подиграват го - ала не спира, има се за гений и те ще видят колко е велик. За прототип на този образ сякаш е взет икономическият министър Лукарски. Който също е преизпъл нен с инициативи и… с невъзможност да ги осъществи. На последния парламентарен контрол го съсипаха от критика: проваля инвестиционната политика, увеличава чиновниците, назначава съпартийци.                            

 

Фактите наистина са катастрофални:

 

според БНБ -  през пъ рвите 4 месеца на т.г. чуждите инвестиции са спаднали на 430 млн.евро, при 780 млн. за същия период на м.г. Министърът се заоправдава че „предстоят преизчислявания” и „да очакваме ревизия на данните”, почти подложи на съмнение данните на централната банка. След 2 години инвестициите като дял от БВП щели да пораснат от 3.4 на 3.6 на сто. Прекрасно, но това се крие в бъдещето - а в момента картината е трагична. По-малобройна държава като Словакия има 6 пъти повече инвестиции от България, а м.г в Сърбия /също малобройна и освен това нечленка на ЕС/ са влезли 2 млрд. евро, с 400 млн. повече отколкото у нас. И министерския контрадовод /да не забравяма че е по образование юрист/: на първо място сме в Югоизточна Европа по съотношение инвестиции - БВП. Но при нашия нисък брутен продукт и най-малката инвестиция изглежда голяма. Депутатите, а дори обикновените

 

ще си направят тази малка сметка.

 

Това е в общодържавен план. А в тясно министерския се наблюдават още по-тежки издънки. Летище Стара Загора не работи, лицензът му е отнет, в момента само продава самолетни билети и наемодава терени. Щатът му брои трима човека. А сега внимание - министърът увеличи директорския борд от трима на петима, които, да се сетим -  са районни координатори от неговото СДС. Тези прояви народът ги нарича:  партийно назначение, държавна хранилка. Такъв абсурд го няма никъде в света: 3 души персонал, 5 души ръководство, което не било стъпвало в Ст.Загора, а още по малко в летището. И поредните оправдения: бъдещите инвеститори в летището, в това число китайци, трябвало да преговарят не с камериерки и чистачки, а с по вече хора и то специалисти.

 

Отново цветя, рози и персийски килимчета…

 

Отдавна обществото негодува от министерското безхаберие и клиентелизъм, редят се настоявания за оставката му, последен Симеон Дянков спомена дипломатично в ефир че има „по-компетентни хора за този пост”. Но премиерът сякаш не чува протестите. Свалял е толкова бързо - толкова лесно - толкова много министри - тук обаче си трае. Ясно е защо - нужна му е патерицата с име Реформаторски блок. Лошото е че заради интереса на управляващите бива оставено в негодни ръце ведомството, от което най-много зависи прогреса и благото на нацията. Коко ще го изтърпим във филмовата картина, но не можем в социалната. 

 

Наско МАНДАДЖИЕВ


Наско Мандаджиев

Наско Мандаджиев