nabore.bg

Докторе, защо?

Минерали и калций предпазват от остеопороза

Доста често се говори за остеопорозата и се знае много за нея. За съжаление жените са най-уязвими и твърде късно се замислят за опасността от това заболяване. Спорт и балансирано хранене - това са двата най-сигурни начина да се предпазите. Колкото по-рано започнете, толкова по-големи са шансовете ви да изглеждате млади и красиви. И след 50-годишна възраст.

Няма да се уморим да повтаряме, че цигарите пречат на пълноценното усвояване на калция. Твърде слабите жени, предразположените по наследство, както и онези, които пият често алкохол, са сред най-застрашените от поява на остеопороза. За съжаление, при настъпване на менопаузата,

 

костната плътност също може рязко да намалее.

 

Всъщност кафето кара организма ни да изхвърля калция чрез урината.

Липсата не ценния минерал е една от причините за намаляването на костната плътност. Но трябва да приемате допълнително и витамин D, който помага за пълното му усвояването. И движение, много спорт. Вместо да си останете пред телевизора вечер, отидете в залата. Дали ще ходите на фитнес, ще пробвате някакви групови занимания или ще научите нов танц е изцяло ваш избор. Важното е да го правите поне три пъти в седмицата. Сега четете внимателно нашите пет съвета за здрави плътни кости.

*Поддържайте приема на калций всеки ден. Контролирайте количеството, което приемате с храната и ако не е достатъчно взимайте допълнително. И най-добре започнете веднага – колкото по-рано, толкова по-добре. Източници:

- обезмаслено сирене;

- риба;

- плодове и зеленчуци;

- портокалов сок;

И да не забравяме прясното мляко,

 

 но да е нискомаслено.

 

Жените имат нужда от 1200 милиграма калций на ден. Внимателно контролирайте приема му, ако се налага ползвайте хранителни добавки, обогатени с калций. Всъщност, за по-сигурно ги взимайте постоянно. И витамин D, задължително.

Австралийски учени доказаха в едно изследване, че пациенти, които редовно приемат адекватни количества от него в комбинация с калций, не са застрашени от сериозни травми и счупвания. Имайте предвид, че мултивитамините изобщо не са богати на калций. Така, че – забравете ги.

Поддържайте постоянно тегло. Пълноценно хранене и спорт, това са начините. Движете се – 30 минути всеки ден средно интензивна тренировка ви гарантира по-здрави мускули и по-плътни кости. Бързо ходене, леко тичане на открито или плуване – страхотни занимания, които хем ще ви тонизират, хем ще поддържат доброто ви здраве. Можете да се включите в група за аеробни занимания във фитнеса или направо да пробвате уредите. При втория случай обаче се консултирайте с инструктор, ама задължително. И не се страхувайте от тежестите, независимо от възрастта си. Няма да ви навредят, даже напротив.

 

Пазете се от вредните навици.

 

 В случая с костната плътност има три основни, на които трябва да обърнете внимание:

- не взимайте медикаменти без лекарско предписание и се консултирайте с личния си лекар относно тези, които приемате; кортикостероидите например понижават значително костната плътност;

- хранителните разстройства са особено опасни; анорексията, булимията и затлъстяването сериозно увреждат костите;

- пушачите попадат в най-рисковата група; ако палите цигара в първите 10 минути след събуждането си, значи сте силно пристрастени; най-добре вземете мерки веднага, за да откажете цигарите; (толкова пъти сме ви го казвали!).