nabore.bg

Архивите са живи

Минало: Борис Велчев-старши закрил лагера в Ловеч

Когато си тръгвали за в къщи освободените лагерници скандирали: „БКП, БКП…!”

 

След 10 ноември 1989 г. обществото научи (почти) цялата истина за лагера край Ловеч, известен с жестокия си режим и наречен с парадоксален хумор „Слънчев бряг”. През 1959-62 г. Там са били въдворявани (повечето без присъда) противници на властта, бивши депутати-земеделци и младежи, изпращани там от милицията като „зози” и „суинги”. По тогавашната терминология лагерът се нарича ТГ (трудова група) или ТВО (трудово-възпитателно общежитие). За трите години от съществуването си ловешкият лагер оставя мрачна статистика: от 1501 души, минали оттам, 155 стават жертва на убийства и на изкючително тежките условия. През 1961 г. жените от лагера, около 150, са преместени в с. Скравена.

През зимата на 1961 г. двама затворници успяват да избягат

 

през бодливата тел

 

на лагера. Милицията успява да ги задържи чак в София – тръгва следствие. Бегълците са разприказват и разкриват ужасяващи подробности за тежкия труд и боя, на който всекидневно са подложени. Висши офицери от ДС успяват да подадат сигнал до ЦК какви безобразия стават зад лагерната ограда. Пряк началник на тогавашните ТВО е генерал Мирчо Спасов, любимец на Тодор Живков. Следователите, които информират висшето партийно ръководство всъщност го заобикалят. Работата се размирисва – пък и политическите ветрове, които духат от Москва по това време са вече други. ХХ конгрес на КПСС е заклеймил сталинизма и ГУЛАГ, в СССР започват да се закриват сибирските лагери. В Политбюро решават, че е дошло времето да се сложи кръст на „свързаните с култа към личността” трудови лагери. На бърза ръка се сформира комисия на ЦК, която трябва да направи проверка в ловешкото ТВО. Така на 24. III. 1962 специалната група оглавявана от члена на Политбюро Борис Велчев е готова с доклада си.

В него се казва: "Според нас извращение на законността и социалистическия морал е целият режим, установен в общежитието. В сигналите до ЦК се изтъкваше, че някои от въдворените са умирали от нанесения им побой. … Предлагаме ТГ в Ловеч и Скравена да се разформирова.”

Бързо по доклада се събира на заседание Политбюро. От запазените днес протоколи личи, че партийните бонзи са имали една цел – хем вълкът да е сит,

 

хем агнето цяло.

 

Главният виновник за физическия тормоз на лагерниците Мирчо Спасов припомня думите на своя патрон Тодор Живков: „Вие другарю Живков ми наредихте и спомняте ли си, че когато ви докладвах какви лица се изпращат в лагерите ми казахте: "Да се чистят, да се чистят тия хулигани!"  Истината е доста неудобна,но докладът, внесен от дядото на бившия главен прокурор Борис Велчев-старши е еднозначен – ловешкият лагер трябва да се закрие.

Красноречиви са изказванията на членовете на Политбюро, запазени в стенограмата:

Тодор Живков: Трябва занапред да ликвидираме заведения от подобен род. Ако е хулиган, да го съдим.

Антон Югов: Това е недопустимо при нашата власт. Не бива да прибягваме до такива средства и при най-тежките случаи…Мирчо Спасов трябва да се прати на друга работа.

Райко Дамянов: Там са усвоили такива методи, които трябва да се осъдят. Често в ТВО се изпращат хора, които не са толкова злостни.

Тодор Живков: Да се ликвидира лагерът. На времето сме се увлекли… Лагерът да се разпусне!”

През април 1962 г. без много шум, както е заповядано отгоре, лагерът в Ловеч бил закрит. Преместили „златният човек” Мирчо Спасов от МВР на работа в ЦК – де факто не го наказали, а го издигнали в йерархията. И една историческа ирония: когато на освободените лагерниците прочели решението на Политбюро за закриване на лагерите в Ловеч и Скравена, всички скандирали в един глас: "БКП, БКП! Да живее ЦК на БКП!"

 

Валери БОЯНОВ


На това място се трудили лагерниците.

На това място се трудили лагерниците.

Мирчо Спасов като подсъдим по делото за лагерите през 90-те години на миналия век.

Мирчо Спасов като подсъдим по делото за лагерите през 90-те години на миналия век.

Николай Газдов бе един от основните обвиняеми в съдебното дело по лагерите. По време на процеса той отричаше, да е измъчвал лагерниците в Ловеч.

Николай Газдов бе един от основните обвиняеми в съдебното дело по лагерите. По време на процеса той отричаше, да е измъчвал лагерниците в Ловеч.

Борис Велчев - член  на Политбюро и секретар на ЦК на БКП, дядо на бившия главен прокурор със същото име

Борис Велчев - член на Политбюро и секретар на ЦК на БКП, дядо на бившия главен прокурор със същото име

Борис Велчев-старши (вляво)до 80-те години на миналия век бе в най-близкото обкръжение на Тодор Живков.

Борис Велчев-старши (вляво)до 80-те години на миналия век бе в най-близкото обкръжение на Тодор Живков.

1501 затворници преминали през лагера в Ловеч.

1501 затворници преминали през лагера в Ловеч.