nabore.bg

България

Милите ни внуци: Маратон на четенето събра децата на Караманово

Децата на село Караманово

 

Малки и големи деца от Караманово отбелязаха Световния ден на детската книга преди броени дни. Те с голямо желание и ентусиазъм се включиха в маратон на четенето, организиран от Народно читалище „Светлина“. Четците се наслаждаваха не само на приказки от световно известни автори, но и от български творци. „В инициативата привлякохме не само ученици от всички класове, но и палавници от детската градина. Празникът беше отбелязан с четене на приказки от учителките. Съвсем естествено акцентът падна върху творбите на Ханс Кристиан Андерсен, който е роден на 2 април. В нашата страна празникът на детската книга се отбелязва от 1967 година“, уточни читалищният секретар Петя Герасимова.

Една от изложбите, която децата, подредиха в Караманово

 

Любовта към четенето и грамотността са от изключителна важност за децата, когато става дума за по-нататъшната им реализация и развитие, както и за пълноценното им вписване в средата, в която живеят. Инициативата за маратона на четеното беше подкрепена дори от млади родители. Любомира, майка на деветмесечната Пресияна, прочете приказката за Снежанка.

Героите от книжките, нарисувани от малките художници

 

Своеобразен рекордьор за прочетена най-дълга приказка се оказа Кристиян Георгиев. Той влезе в ролята на разказвач на „Огнивото“. Макар и при среща в онлайн формат всички участници в маратона единодушно стигнаха до извода, че за любимите приказки няма възрастова граница. За всички участници в маратона на четенето читалище „Светлина“ в Караманово осигури подаръчни комплекти.

Маратонът на четенето събра малките таланти на Караманово 

 

Във фоайето на читалището в продължение на няколко дни бе подредена изложба с най-популярните български народни приказки. По инициатива на учителката Дария Илиева ученици от пети и шести клас подготвиха изложба с рисунки от любими герои от приказките. На отделно табло бяха изписани цитати от най-харесваните приказки и стихотворения.

  

Марий ПЕЙЧЕВ, с. Караманово, Русенско