nabore.bg

Докторе, защо?

Менюто на диабетика - важна предпоставка за предпазване от усложнения

Храненето при диабетиците и изключително важна част от техния режим. Освен добра двигателна активност и сериозна работа със стреса, е необходимо да се съблюдава  и ежедневното меню. Това е свързано, както пряко с нивата на  глюкоза в кръвта, така и с влиянието на мазнините върху клетките, което може да подобри или да влоши тяхната чувствителност към инсулина. Контролът върху тези процеси е възможен чрез добра диета и може да предотврати появата на усложнения.

Сутрин приетите въглехидрати се „изгарят“ най-добре и за закуска можем да приемаме пресни плодове (и само по малко изсушени, накиснати във вода от предния ден), умерено - пълнозърнести овесени ядки или ястия от сварени цели зърна (от жито, кафяв или черен ориз, просо, киноа, елда и др.), ръжен или друг черен хляб. Ако има нужда от повече белтък, могат да се включат малко леки млечни продукти (нискомаслено кисело мляко или кефир с малко мазнини, суроватъчна извара).

Основното хранене се препоръчва да е на обяд, защото тогава храната се смила най-добре. Желателно да се наблегне на протеини и умерено количество мазнини. Малкото въглехидрати, присъстващи в  зеленчуците, могат да се приемат, защото съдържат фибри, витамини, антиоксиданти, а и дават минерали с алкален потенциал, който противодейства на киселинния характер на белтъчно-мастните храни. Примерни храни – сурови и щадящо сготвени зеленчуци, бобови семена, ядки, риба (по-рядко - месо), яйце, извара (по-рядко сирене). Междинната закуска, преди- или следобедна, да е малка по обем и подобна на сутрешната.

Вечерята е добре да изключва бързите въглехидрати и концентрираните животински продукти. По-добре е да включва сложни въглехидрати и по-умерено растителни протеини и мазнини. Примерно – зеленчуци, пълнозърнести изделия, зелен фасул или грах, коприва и в по-малко ядки, маслини, авокадо.

Примерно меню:

Хранене

Час

Съдържание

Закуска

7,30-9,00

Плодове, до половин кг. (за предпочитане пресни, сезонни и немного сладки). След половин час - дохранване с овесена  или каша от елда.

Междинна закуска (незадължително)

10,30-11-30

Чаша нискомаслено кисело мляко или кефир

Обяд

12,30-14,00

Умерена порция леща, риба или пилешко, с голяма разнообразна салата

Междинна закуска (незадължително)

16,30-17-00

Една ябълка, малък банан или  друг плод; билков чай

Вечеря

18,00-19,00

Зелен фасул или грах с кафяв ориз, с добавка на малка порция салата или зеленчуци на пара, с малко сос от чия, смляно ленено семе, авокадо или маслини

ДиабеФор Протект съдържа натурални екстракти от Гроздово семе, Центела азиатика и Леспедеза. Съдържа натурален витамин Е, Цинк и Хром. ДиабеФор Протект  действа благоприятно на здравето на органите при диабетици и лица, предразположени към диабет. Можете да намерите в аптеките и без рецепта!

 

www.botanic.cc