nabore.bg

Тежката дума

Мемоари: Проф. Милена Цанева с броеницата на спомените

Наскоро бе премиерата на книгата „Броеница – Из гънките на спомените”. Неин автор е чл.-кор. проф. Милена Цанева – литературен историк и критик. Цанева е известна с изследванията си на творчеството на Иван Вазов и на много още наши поети и писатели. Дълги години тя бе и университетски преподавател, автор на учебници и на  много литературни студии и статии. Преди година,  заобиколена от обич и уважение, Милена Цанева навърши  90 години.

Студентската книжка на проф. Милена Цанева

 

Заглавието на книгата идва от спомените на авторката за своя дядо, който често прехвърлял зърната на броеницата си. По стар обичай го изпращат в другия свят с тази негова броеница. Милена Цанева  взема отново дядовата броеница и от „гънките на своите спомени” прехвърля нейните зърна и се връща назад в годините, за да ни разкаже за своя съкровен свят. С тази книга многобройните почитатели на творчеството  на Милена Цанева имат възможност да се докоснат до нейния мил родов, семеен и душевен мир. Да се потопят в една социална и културна среда преди  десетки години, когато много от културните ни дейци са били чести гости в семейството на родителите й: баща й – акад. проф. Георги Цанев  и поетесата Бленика – нейната майка. С топлота Милена Цанева разказва за своето детство, когато расте в обич сред близките си, в  един дом, в който са заедно с баба, дядо, роднини и приятели, приети като свои. Тя си припомня  своите учители и съученици,  спомня си младежките дни, над които  големи исторически събития, като войната и революционните премени у нас  слагат незабравим и траен отпечатък. Разказва за своето студентство, за университетските си преподаватели, за подготовката и вълненията около изпитите си.

  Милена Цанева и съпругът й Иван Пенев

 

  „Броеница” не е само интересна мемоарна книга. И тук  Милена  Цанева, в зрялата си и мъдра възраст, се проявява  като учен. Това най-добре се чувства, когато тя ни въвежда в родната си среда.  Домът на Цаневи е културно средище, литературен клуб и редакция на авторитетното тогавашно списание „Изкуство и критика”. В ролята си на надарен и увлекателен  мемоарист, но  и като литературен изследовател и историк, тя ни представя Никола Фурнаджиев, Ангел Каралийчев, Христо Радевски, Валери Петров, Блага Димитрова, Дора Габе, Елисавета Багряна, Любомир Пипков и други наши любими автори в тяхното всекидневие. Така тя ги приземява, доближава ги  до нас и ни помага да ги видим отблизо и като обикновени хора. С чувства на уважение и обич Цанева прави очерци, портрети на колегите си, с които е работила в Института по българска литература на БАН, в издателство „Български писател”, в Университета. Страници от книгата са посветени на Тончо Жечев, Симеон Султанов, Минко Николов и др. Тук ще срещнем учени и професори, които „изучиха и отгледаха” прекрасните поколения от съвременни  творци и критици, оформили цял един културен и литературен свят . 

Проф. Милена Цанева със свои колеги от Софийския университет на своята 90-годишнина

 

  С книгата си „Броеница” Милена Цанева отговори на  желанията на свои приятели,колеги и студенти и изпълни своя дълг пред родители, пред преподаватели и учители - да разкаже топло и интересно за голям, дълъг период от нашата културна и литературна история. Така тя откликна и на едно внушение на проф. Петър Динеков.  За първи път  публикува тук и негово писмо, което той й изпраща в трудните дни след смъртта на майка й. Сред окуражаващите му слова е и заръката: „…трябва  да  напишете една книга за вашия дом, за вашето семейство, за Бленѝка и Георги Цанев – те са част от историята на новата българска култура”. 

„Броеница” е книга, която доказва, че България е имала и винаги ще има значими родове в науката, в литературата, в изкуството, които достойно ни представят като „държава на духа” по признанието на акад. Лихачов! И ние трябва да сме горди, че „България е вековна гора от достолепни родословни дървета” (Сергей Комитски). Книгата е илюстрирана с много снимки от семейния архив на Ценеви, което я прави още по-полезна и любопитна.

 

 Петра ТАШЕВА

 www.nabore.bg