nabore.bg

Тежката дума

Гражданинът-цар: Мечтата на Френската революция!

С провъзгласяването на Сакскобурготски за цар Синодът иска да суспендира конституцията

 

Да беше жива баба ми в Тополовград, сто на сто щеше да каже същото, което казваше и на нас, внуците й, колчем изтресехме някоя неочаквана глупост. В такива случаи тя викаше: „Кат` седиш, седиш, че на магарето чуш речеш!” („Чуш” по каваклийски значи „стой!”) Искаше да каже, че явно от нямане какво да правим – натворяваме поредната си дивотия. Та ако беше жива, казвам, и чуеше какво са измъдрили в Светия Синод – точно така щеше да им каже.

Защото наистина –

 

какъв цар ги е полазил синодалните влъхви?

 

Те не са ли граждани на страната, в чиято Конституция още на първия ред пише: „България е република с парламентарно управление”?! Така и не е ясно колко паспорта има прогласеният от тях Симеон Сакскобургготски за „благочестив и христолюбив цар на българите”, но за да стане през 2001 година министър-председател на същата тая Република със сигурност е просто гражданин на България... (И единствено на България – иначе нямаше как да стане премиер.)

И като министър-председател не се ли закле пред Конституцията?

Тоест той не е дори не е „монарх в изгнание” – той си е най-редови български гражданин.

Гражданин-цар! – е, на това му викам сбъднатата мечта на Френската революция!

Въпросът е: „Защо?” Защо го правят?!

Защо светини им я правят

 

тая опасна в същността си глупост?!

 

На практика излиза, че тъй нареченият Свети Синод не просто се намесва в делата на държавата (от която църквата е уж отделена). Прогласявайки Симеон Сакскобурготски за цар, Синодът фактически призовава към суспендиране на Конституцията, а иначе казано – към промяна на държавното устройство. Което някак си се потвърждава от унижаването на действащия държавен глава под предлог, че не целунал на патриарха десницата, ами го целунал по бузата. Пък Симеон знае какво точно му се целува на един патриарх и ето ти го прогласен и възнаграден с медал някакъв!...

 

Ама всъщност какво ли се чудя и аз...

 

Сигурен съм, че в учреждението, което по навик все още наричаме Свети Синод, всичките тия неща ги знаят по-добре от всички нас. И си мисля, че по някакви техни си причини се включиха във всеобщото пеене на безкрайната песен със заглавие „Ако мине!”.

И ако мине – какво? Ще започне пълзяща реставрация на монархията ли?!

Ами да прогласят тогава и внук му Симеон-Хасан Муньос за княз на българите!

Та да се свърши...

 

Христо КАРАСТОЯНОВ


Христо Карастоянов

Христо Карастоянов