nabore.bg

Дом и двор

Масата за хранене е естествен център на дома

Масите се помещават обикновено в кътовете за хранене при по-големите кухни и дневните, а също така и в помещенията, които са обособени като трапезарии. Мястото за хранене обединява кухнята и дневната. Самостоятелната трапезария е свързана и с двете. В жилището може да съществува кът за хранене в кухнята и кът за хранене в дневна и трапезария, където да се поканят гости за семейни празници. Местата за хранене се обзавеждат с маса и столове, които са функционална група от мебели, която изисква определено пространство.

Например за изтеглянето на столовете назад е необходимо около масата да има пространство от около 85 см.

По форма масите за хранене са квадратни, правоъгълни, кръгли, овални и бар-плотове. Съществуват маси за хранене, които са закрепени за стената и се сгъват. Всички форми могат да бъдат разтегателни, както и с повдигащ механизъм.

Конструктивно всяка маса се състои от носеща част - най-често крака - и плот, които се изработва от различни материали по разнообразни конструктивни схеми, осъществяващи замисъла на проектанта или дизайнера.

Масите са познати и употребявани мебели още от времето на Древния Египет и Гърция. Масите от този период наподобявали пилони и се характеризирали с разтворените крака в долната част. Впоследствие масите не претърпяват съществени различия.

Кухненската маса се изработва от най-добрите материали -дървесината, вулканичните плочи, мозайката, стъклото, кованото желязо и някои други, за да се превърне в изцяло декоративен вътрешен елемент.