nabore.bg

Интервю

Мартина Вачкова: Спрях да чакам любовта, отказах се от брака

От празни приказки по телевизиите няма файда

 

Отказала съм се от опитите да търся брак, спрях да чакам любовта. Ако тя дойде, с радост ще я приема, споделя актрисата и тв водеща Марта Вачкова. Дъщерята на Григор Вачков казва, че внучката му Рада никак не харесва популярността на майка си, но знае, че дядо й е най-големият. Майка й, често я подканя да гледа филмите му и въпреки това, 17-годишната девойка не живее с илюзията, че е изключителна заради роднините си. Кръстена е Рада не, защото татко й се казва Радостин, а защото Гришата твърдял, че в името трябва да има буквата “р” - придавала характер и тежест. Майката на големия актьор се казвала Мартина, сестра й Беатриче, а баща му Вачко бил Бонифаций. Село Трънчовица, откъдето е Вачков, е католическо, а попът им давал имената. Самият Гриша трябвало да се казва Наполеон, така че пълното му име да е Наполеон Бонифациев Проданов.

-Марта, на кого си наречена?

- На баба ми Мартина, майката на баща ми. Нито майка ми, нито аз я познаваме, починала е, когато татко е бил малък. За него баба бе най-святото нещо. Тя е била  скромен човек, дребничка, тиха, обратното на мен. Дядо и татко с такава любов говореха за нея, че от малка заобичах името си. Март си е моят месец, страшно го обичам и почитам като женски месец.

-Научи ли женските уроци от живота?

- Женските уроци хич не ги научих в този живот и ако това ми е било мисията, съжалявам, но не съм я изпълнила. В приятелските отношения и в работата умея да балансирам, това го научих. Мъжко-женските отношения не ги разбрах. Всичко, в което има игра, в което има втори план, хитрост, не го разбирам. Не казвам, че успешните жени са кума лиси и лицемерни. Казвам това, което мисля и мога много пъти да загубя заради това. Не мога да хитрувам с мъжете.  

- Каква майка си?

- Нервна за жалост. Прегръщам Рада, просто я задушавам понякога с желанието си за физическа близост. Така съм раснала, баща ми така ме гушкаше и съм възпитана, че това е най-естественото нещо - детето да е в обятията на родителите си. Вечер си имаме ритуал по гушкане. Радето е моят наркотик, обожавам я и треперя за нея. В същото време трябва да съм строга, да бъда лоша. Тя е във възраст, в която изпробва всички възможни бели върху мен да види как ще реагирам и понякога си изпускам нервите.

-А тя на какво те учи?

- Тя е по-балансирана и мъдра. Гледахме скоро филма "Южнячки" и аз се удавих в рев, а тя на стола до мен - притихнала, усещам как ме поглежда и преживява всичко вътре в себе си, точно като баща ми. Много по-овладяна и прибрана е, пестелива в емоциите.

-Казваш, че виждаш драматизъм в живота на нашите жените и затова си ги обикнала?

- Българската жена се бори професионално да израства и да бъде перфектна майка, домакиня, да е интелектуално на ниво, да задържи мъжа си. Това е страхотна битка. Жената тича на много фронтове. Тя балансира, запушва дупките, отпуска въздуха като се насъбере. В това виждам нещо драматично. Намира сили и да се гримира дори. Аз нямам сили да сложа грим. В ежедневието ми не можеш да ме видиш гримирана. Жената, която има мъж и иска да го задържи до себе си, трябва да намери сили да сложи едно червило, да пооправи косите си, а не да е като чума. Свалям шапка на жените, които успяват да балансират, да подредят деня си и да намерят време за всичко. 

- Споделяш, че си се отказала от опитите да търсиш любов. Могат ли жените без мъже?

- Не, защото няма да имат деца, а ако нямаш дете нищо не си направил. Но майките с деца, могат без мъже. Раждането на едно дете е невероятна сила, отглеждането ни взима много, но и дава стократно повече.

-Защо реши да спреш да бъдеш опозиция, а да казваш по-често “браво?

- Реших вече само да хваля. Ненавиждам говоренето против, критикарството, да седим и да критикуваме - "айде стига тоя Бойко", "айде стига еди кой си", а ти кой си бе, който казваш айде стига? Какво си направил ти? Вечно недоволство и мрънкане. Ненавиждам мрънкането и хленченето. И след като толкоз ме дразни, единственият ми начин е да застана срещу него одобрявайки. Аз искам да одобрявам, искам да съм "за", а не "против". Като подкрепям, се чувствам по-силна. Искам да казвам браво, да ръкопляскам и използвам и най-малкия повод за това. Когато виждам проблеми, работя по тях. Не е правилно на всеки да намираш маана, да иронизираш и подиграваш. В това сме много силни, а какво правим?

-Бунтарка ли си все още?

- Вече не, едно е да ходиш по студиа и да говориш, друго е да действаш. Не наричам себе си бунтар, но всеки ден правя нещо. Аз съм работяга, работещ човек. С това което всеки ден правя - подкрепям по моя си начин някоя акция. Моят бунт беше чрез предаването “Апартаментът”, помагайки да се случват нещата.  Предпочитам да ме наричат работяга, работник. От приказки няма полза. Няма значение какво се приказва  по телевизиите. Досега медиите само разделят хората, настройват ги едни срещу други, провокират ги. Идва друго време - не на говорилнята в телевизията и безсмисленото бръщолевене. Това беше и мотото на моето предаване. Подиграват ми се приятели защото си хвърлям разделно боклука и че после го смесвали на едно място. Аз моята работа съм я свършила, следващият да свърши неговата. Така трябва да се живее. Днес ще се свърши нещо за здравеопазването, утре за образованието, вдругиден ще дойде ред и на боклука... Аз обаче трябва да съм подготвена, като дойдат различните камиони с боклук. Така разсъждавам и бунтът ми е против празното говорене, против насаждането на омраза, против глупостта и посредствеността. На хората не им се дава право да разсъждават и да мислят, промиват им се мозъците. Какво ще се подиграваш на срязаните лентички, ми срежи и ти една! И народът седи и се подсмихва на тъпите шеги и подигравки. Това е другият ми бунт, че наричаме подигравката хумор.  Това не е хумор, това е жалко и пошло, не е остроумие. Единственото, което аз мога да правя е да работя.

 

Интервю на Драгомира ИВАНОВА

 

 

 


С прославения си баща Григор Вачков като съвсем мъничка...

С прославения си баща Григор Вачков като съвсем мъничка...

... и като ученичка

... и като ученичка

С мама и татко на море

С мама и татко на море

Марта с дъщеря си Рада

Марта с дъщеря си Рада