nabore.bg

Пред телевизора

Марта Вачкова: Съсипах живота си, като не се омъжих за Владо Пенев

Григор Вачков бил силно привързан към проектозетя

 

Преди или след поредна любовна разлъка,  Марта Вачкова често е засичена в компанията на своето някогашно гадже и доскорошен министър на културата Владимир Пенев. Той е мъжът, за когото Марта съжалява, че не се е омъжила. След края на връзката им те остават много добри приятели. И така до днес.

Често актьорската двойка прекарва насаме даже уикендите си. Вачкова и Пенев се уединяват на наследствената вила на актрисата в село Бойковец, сгушено в дивна местност сред Етрополския Балкан.

 

С тях са и децата им,

 

макар че Рада, щерката на Мартина е почти 10 години по-малка от Яна, дъщерята на Владо.

Актьорът също е  разведен и живее сам.

Любовта между Марта и Владо е минало, приятелството им – вечно.

“Не се ожених за него, защото съм луда, луда! Той е моногамен човек, отдаден само на жена си и детето си. Страхотен домошар, къщовник”, посипва с пепел косите си Мартина Вачкова за пропуснатия шанс от студентските години във ВИТИЗ в края на 70-те. 

Дъщерята на Григор Вачков така и не стигна до брак. Единственият й хубав спомен от партньорите й подир Владо е

 

раждането на дъщеричката й

 

от бизнесмена Радко.

Бащата на Марта, обичаният от мало и голямо Григор Вачков, виждал идеалния зет в лицето на красивия, малко свенлив и много добродушен млад актьор Владо Пенев.

Толкова се привързал към него, че тайно от младите телефонирал на евентуалните сватове и поискал да се запознае с тях. Поканил ги на гости. Пенев остава без баща от невръстен, израства между четири жени – майка си, баба си, сестра си, леля си.

“Баща ми го обожаваше, душата си даваше за него. Владо казваше, че първият му мъжки контакт със зрял човек, който го е допуснал до себе си, е с баща ми”, разкрива Марта.

Пред майката и сестрата на Владо Гришата Вачков въздъхнал, че момчето даже е прекалено кротко и възпитано за разлика от всички други колеги на Мартина,

 

които били джаста-праста.

 

Мартина признава, че заради своята младежка неопитност не е оценила подобаващо всеотдайността в чувствата на своя тогавашен партньор. Владо развил дори шивачески умения в студентските години, когато сестра му си купила шевна машина. Той се научил да я ползва и почнал да шие тоалети на половинката си. Моделите измислял сам от главата до петите. През годините актьорската гилдия неведнъж се е домогвала до услугите му.

Владо бил и отличен гримьор. От това също се възползвала и Мартина, и общите им приятели в гилдията, сред които е Таня Шахова.

Достойнствата на Владо за приза “златен мъж”, потвърдени, но недооценени навреме от Мартина, включват и кулинарните му умения. Те също били пословични. Не допускал сухоежбината вкъщи. Ако жените край него нямали желание да завъртят някоя гозба, той сам запретвал ръкави и постигал незаменимия аромат на домашно приготвеното ястие.

 

В пристъп на откровение

 

Марта споделя:

“Той правеше за мен всичко, но тогава аз си казах – животът е пред мен, кой знае колко по-готини ще срещна! Влюбих се в един музикант. И до днес всичките несполуки Бог ми ги връща за това, че не се оженихме. Мислех, че ще се върна пред него, казвах му: “Чакай ме, изчакай малко, времето е пред нас!” Той ме чакаше, а аз не се върнах.” За което горко съжалява.

Макар да е приет да следва история, Владо Пенев експериментира със себе си и кандидатства ВИТИЗ. За разлика от тогава, днес е убеден, че призванието му е да бъде артист. Разпределен е във Варненския театър, но неспокойният му дух среща неразбиране от администрацията. Без да има перспектива пред себе си, Владимир напуска и се връща в София.

 

Актьорът Георги Русев,

 

шеф на Пернишкия театър, откликва на молбата му за работа.

Така се случва, че веднага изниква предложение и от Младежки театър. Владо изпитва неудобство пред благодетелния си шеф да му съобщи за рокадата, но Георги Русев и този път проявява разбиране. “Отиди, опитай, ако не ти хареса, пак се върни, моето момче”, потупва го бащински. Следват седем години в Младежкия театър, после - пет в Народния и в “Сфумато”.

Още една прочута актриса признава, че вехне по Владо, но за разлика от Марта не е успява да прескочи в непристъпния му интимен свят. Това е

 

днешната американска гражданка

 

Ваня Цветкова.

Засичането им става в постановката “Двуглавият орел” на Младежки театър, в който изгряват звездите и на двамата. Всички смятат Цветкова за високомерна и надута, но деликатният Владо прозира, че е от неговото тесто – затворена и ранима. Години по-късно, след като вече не работят заедно, Цветкова му признава, че е била влюбена в него

По време на снимките на филм актьорът се запознава с жена си Мария. Тя работи като художник в кукления театър на ВИТИЗ, когато състуденти я проагитират да се снима в телевизионен филм. Мария не е предупредена, че ще снима и любовна сцена с Владо Пенев, но вече е късно да се откаже.

След професионалната работа следва техният брак през 1988 г. В последствие Мария работи като секретарка в модната агенция на Дим Дуков “Ъндърграунд”. 10 години по-късно вече са разведени.

 

Стефан ТОДОРОВ

 


Марта с баща си - легендарният комик Григор Вачков

Марта с баща си - легендарният комик Григор Вачков

Студентска постановка във ВИТИЗ - Марта е на снимката крайната вляво, а Владо - на първия ред вляво

Студентска постановка във ВИТИЗ - Марта е на снимката крайната вляво, а Владо - на първия ред вляво

Марта с дъщеря си Рада

Марта с дъщеря си Рада

Министърът на културата Владимир Пенев и президентът Росен Плевнелиев

Министърът на културата Владимир Пенев и президентът Росен Плевнелиев

Мартина с майка си

Мартина с майка си

Владо и Марта днес са на върха на артистичната си слава

Владо и Марта днес са на върха на артистичната си слава

В минути на почивка и днес двамата са заедно

В минути на почивка и днес двамата са заедно

Владимир отрано останал без баща

Владимир отрано останал без баща