nabore.bg

Хората говорят

Намерили актрисата Мариана Аламанчева в кома, не успели да я спасят

Стресът ѝ отключи диабета, разказа Бате Николай

 

“Отиде си Мариана Аламанчева, една от най-интелигентните и фини актриси, отдали творческата си съдба на Сатиричния театър. Безкрайно женствена и мека, любимка на малки и големи, човек с нелека съдба, но с непреклонно чувство за достойнство...”. Така Сатиричният театър съобщи за смъртта на актрисата Мариана Аламанчева в понеделник следобед. “Ех, Мариана, Мариана... Почивай в мир! Дано душата ти намери покой!”, пишат още от театъра.

“Била е в кома - в 8 ч сутринта, отиде си в 12 на обяд! Милата Мариана. Моята Мариана, която ми беше като сестра 50 г. Не преживя смъртта на дъщеря си Зори”, изплака Николай Николаев – Бате Николай.

Той научил за кончината на Мариана Аламанчева от Жоржета Чакърова. Двамата бяха известни като Бате Николай и Кака Мариана от първото предаване за деца таланти “Златното петле”. Обичани и чакани в цяла България.

Мариана – винаги щедра душа, имала квартирант - Зарко, на тавана на кооперацията в центъра на София - естествено, без наем. Той имал грижа всяка сутрин да наминава да я види. Намерил я в кома. Страдала от тежка форма на диабет. Трудно се движела. Тежко ѝ било по многото стълби към жилището (в дни на безпаричие дори е чистила входовете – б.а.). Звъни на 112. Четири часа по-късно се оказва невъзможно да спасят актрисата.

“Мариана имаше един брак, който приключи внезапно – замениха я с по-млада жена. Този стрес отключи диабета, който стана причина и за нейния край - разказва Николай Николаев. - Чувахме се всеки ден. Тя беше най-добрият и щедър човек, когото съм познавал. Прекрасна актриса, прекрасна! Когато постъпи в Сатирата, беше най-красивата актриса. Обръщаха се след нея! Вървим по улицата, среща ни просяк. Мариана има 2 лв. Бърка в джоба, пуска му лев. Отминава. След 2 метра се връща и му казва – ето ви, вземете и този лев. Това беше Мариана! Раздаваше се на всеки, който има нужда. Докрай! Но се срина, когато дъщеря ѝ Зори – талантлива художничка, посегна на живота си преди 6 месеца. Почти пред очите ѝ. Намери я мъртва в дома им. Посегнала на себе си. Как, защо, остана тайна. Но Зори си отиде. Остави я сама и тя не го преживя. “Николай, не ми се живее, детето ми го няма”, казваше ми тя. Аз, който току-що бях изгубил по подобен начин и моето Наде (дъщерята на Николай Николаев се самоуби – б.а.), ѝ казвах: “Мариана, трябва да победиш мъката, трябва да правим нещо добро за децата в тяхно име. Ела в моята клиника по смехотерапия. Да спасяваме деца! Тогава няма да ни боли толкова!” Но тя просто се е предала. Моята светла и слънчева Мариана! Кака Мариана. Защо се предаде, мила Мариана? Осиротях... Няма я сестра ми...”

Аламанчева е родена в София на 23 май 1941 г. Първоначално завършва механотехникум, а след това и актьорско майсторство във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1964 г. в класа на проф. Желчо Мандаджиев. Актрисата е сред участниците в популярните мюзикъли на Българската национална телевизия “Криворазбраната цивилизация” по класическата пиеса на Добри Войников и “Вражалец” по Ст. Л. Костов.

През 2017 г. е отличена от Министерството на културата с почетно отличие “Златен век” в категория “Звезда”. Дъщерята на актрисата Зорница беше намерена от майка си мъртва преди няколко месеца в техния апартамент в центъра на София. Часове преди да посегне на живота си, е споделила, че е щастлива с човека до себе си, че продължава да рисува, че мечтае за изложба, че след минути излиза на разходка с него, защото често заедно тичали... Мариана излиза за кратко. Тези няколко минути се оказват фатални. Когато се връща, намира Зорница мъртва.

Мариана Аламанчева е участвала в редица филми. Сред тях са “Баш майсторът фермер”, “Година от понеделници”, “Темната кория”, “Два диоптъра далекогледство”, “Не си отивай!”, “Последният ерген”, “Селянинът с колелото”, “С особено мнение”, “Мъже в командировка”, “Свобода или смърт”.

 

От вестник „24 часа”


Мариана игра цял живот на сцената на Сатиричния театър

Мариана игра цял живот на сцената на Сатиричния театър

Бате Николай и Кака Мариана

Бате Николай и Кака Мариана

Легенди се носят за красотата на актрисата

Легенди се носят за красотата на актрисата