nabore.bg

Тежката дума

Макрон предупреди олигарсите на Изтока в лицето на Б.Б.

Според „Досиетата от рая” българският премиер има акции в големи корпорации за 3,2 милиарда долара

 

Много хора се отнасят пренебрежително към фейсбук. Като всяко революционно откритие в областта на комуникациите, тази мрежа е нож с няколко остриета. За страна, класирана на 111-то място по свобода, бих казал и на качество на словото, е изключително важно, че я има.

        Така например, думите на Еманюел  Макрон отправени лично към Бойко Борисов, бяха разпространени за българските граждани предимно във фейсбук. Във Франция те станаха предмет на няколко телевизионни „talk-show” (коментарни предавания). В едно от предаванията, чух непознат за широката публика аргумент. Ще цитирам приблизително френския журналист, който ме изненада: „Еманюел  Макрон предупреди олигарсите на Изтока в лицето на Бойко Борисов, че така повече не може да продължават…“

        Българите са най-горещите привърженици на евроинтеграцията на България и в същото време упрекват ЕС в безразличие към кражбите на управляващите. От случилото се, може би ще стане ясно за всички, че между прегръдките на Жан-Клод Юнкер и тези на Макрон има съществена разлика.

Обединение на 380 журналисти от 67 държави, работещи във водещи световни медии предприе кампания за разкриване на сметки и активи на заможни личности и политици от целия свят. Проектът се нарича „Досиетата от рая”, заради местата, на които са създадени сметките и се управляват активите на световните лидери, а именно – тропическите острови, играещи роля на офшорни зони.

 

Най-скандалното разкритие,

 

 което касае българите е за лидера на българското правителство – Бойко Борисов.  3.2 млрд. долара струват акциите на премиера, които са разкрити на Каймановите острови. Според данните, Борисов притежава активи във фондове, които имат акции в най-големите световни корпорации като Google, Facebook, Toyota, Walmart, Samsung  и много други. Участието на Борисов във фондовете стартира на 27.06.2011 г. В началото е участвал със 100 млн. долара, като постепенно е повишил участието си до 3.2 млрд. долара.

Ето повече информация за „Досиетата от рая”: What are the Paradise Papers или на страницата „Под око” във фейсбук. Държавният департамент на САЩ  изброява корупционните практики, характерни за България (подкуп, конфликт на интереси, присвояване, търговия с влияние и други), като подчертава, че те са характерни за всички нива от управлението и държавната администрация.

       Докладът обръща внимание на влошаващата се медийна среда у нас – „остават притесненията, че корпоративният и политически натиск, в съчетание с растящата и непрозрачна концентрация на медийна собственост и разпространителни мрежи и правителствената подкрепа за определени медии заедно са нанесли „смъртоносен удар на медийния плурализъм“, се констатира в доклада.

Според ЦРУ България е втора по смъртност в света. Изпреварва ни само южноафриканско кралство Лесото. Това сочат данни на ЦРУ  за 2016 г. в Световната книга на фактите на американската агенция, отбелязани и във вестник „Труд“. Според Националния статистически институт смъртността е около 110-112 хиляди души на година, а раждаемостта е 62 хиляди души.

 

България има най-големия отрицателен естествен прираст в света,

 

 което е дори по-страшно от високата смъртност, казва пред в. „Труд“ проф. Петър Иванов. В челните места на изчезващи нации в Европа ни постави и последният здравен доклад на Европейската комисия.

Германският вестник „Зюддойче цайтунг“ публикува статия на журналистката Керстин Гамелин, според която желанието на България да въведе еврото се натъква на съпротива в Германия: „България не бива да влиза в еврозоната според  досегашните условия, критериите трябва да бъдат разширени“. Зам.председателят на СвДП Кристиян Дюр настоява първо да се изравнят икономическите условия в отделните страни. Дюр припомня, че България все още е държавата с най-ниски доходи на глава от населението в целия ЕС, което я прави и най-бедната страна в Съюза.

Национално представително проучване на агенция „Афис“ сочи най- корумпираните сфери:

правосъдие – 42.9 %

митници  -  34.1%.

Констатацията е, че корупцията в България нараства и не се прави достатъчно за ограничаването й.

В България е популярен следният виц:

- Бабо, имате ли крадци при вас на село?

- Няма, синко, всички отидоха в политиката.

 

Божидар ЧЕКОВ, Париж

 

В свой коментар по същите теми д-р Веселин Стоянов, главен редактор на вестник „България без граници” пише:

Бойко Борисов  очакваше с нетърпение дежурното председателстване на ЕС. Казваше, че това е редкия шанс за България (и за него, естествено). Трябваше да добави обаче, че това ще е редкия шанс да станем за резил пред цяла Европа и САЩ, които ръководят ЕС и НАТО.

Борисов е майстор на лъжите. Всички ние си спомняме най-старата му лъжа, че дядо му (в действителност прадядо) бил убит от комунистите. Най-новата му лъжа (ако не греша) беше, че чешкият премиер му изпратил материали относно Гинка/ЧЕЗ, който Борисов  веднага ги засекретил. Чешкият му колега го опроверга незабавно и заяви официално, че не му е изпращал никакви материали. Първата лъжа е изречена на българска територия, с втората се представяме на европейската сцена. Аплодисменти няма, разбира се!

Това са само два скромни случая, най-стар и най-нов, по средата пълнежът е също така впечатляващ. Недалновидните американски и европейски политици започнаха да проглеждат. Послушният и изпълнителен слуга е добре дошъл, но има правила и в слугинската игра. Преиграването носи щети,

 

а Борисов не го разбра.

 

Ангела Меркел заяви в Аахен наскоро, че темата Западни Балкани не беше лесен приоритет, но „Ти, Бойко, се справи прекрасно и трябва да останеш медиатър по тази тема“, каза тя, цитирана от службата на българския премиер. Борисов отговори, че „страната ни (т.е. той) ще продължи да работи активно, за да остане свързаността на страните от региона приоритет и при следващите председателства“.

И в двете изказвания има няколко забележителни момента. Канцлерът Меркел се обръща към премиера на България на малко име. Когато те са на официално събитие, на което по протокол  е недопустимо такова обръщение.

Вторият интересен момент е, че според Меркел („ти се справи прекрасно“) тази тема е вече приключила и тя, като началник на Бойко му прави отлична кадрова оценка. Но тук има дъх и на нещо доста по-различно: намек, че Борисов трябва да се откаже от премиерството и да поеме поста „медиатор“ по темата. Така е често в дипломацията: нежна милувка и прегръдка, последвани от жестока плесница. Знаем, че тази тема е кауза пердута, и който се заеме с нея, все едно е изпратен на вторични суровини.

Странен е отговорът на Борисов, с който той заявява, че страната ни (разбирай той) ще продължи да работи активно, за да остане свързаността на страните от региона приоритет и при следващите председателства. Като знаем посредственото владеене на българския език от Борисов, фразата „свързаността на страните от региона“ виси във въздуха, лишена от смисъл, Защото сме наясно с отношенията  между страните от Балканите. Тук, обаче, Борисов като че ли се съгласява с Меркел да работи по темата (като  модератор) и при следващите председателства.

 

Близкото бъдеще ще покаже.

 

Също в Аахен, по същото време, френският президент Еманюел Макрон се обръща най-обидно към Борисов на малко име, при това не с измамно сладникавите думи на Меркел, а с  поучителния тон на взискателен учител към двойкаджията на класа. Той предупреждава Борисов, че страните, които не отговарят на изискванията на ЕС и теглят съюза назад, няма да бъдат повече толерирани, меко казано. А един френски журналист резюмира казаното от Макрон с едно изречение:  „Еманюел Макрон предупреди олигарсите от Изтока в лицето на Бойко Борисов, че така повече не може да продължават…“.  „Олигарсите от Изтока в лицето на Б.Б.“. Борисов ли е наистина техния предводител? Може би да, като четем разследването на 380 журналисти от 67 държави, работещи във водещи световни медии, и разследващи сметки и активи на заможни личности и политици от целия свят.

 Ето задача за главния прокурор Сотир Цацаров – да се обърне незабавно към авторите на разследването и да поиска от тях  нужната документация за даване на начало на разследване. Ако не го направи, оставя впечатлението, че и той има връзка с „Досиетата от рая”. Виждаме по-нататък, че и най-големите началници на Борисов и компания не намират и една добра дума за своите ратайчета, в замяна им сервират най-жестока критика.

           Не остават назад и германците, с които Борисов така охотно се целуваше в лицето на г-жа Меркел.  Борисов има време да размисли върху допуснатите грехове, може да се изповяда и причести, защото и модератор не се става лесно.

 

 


Журналистът Божидар Чеков е роден през 1946 г. в Лом. Дедите му дошли в нашата страна от Егейска и Вардарска Македония, били са участници в Илинденското въстание. След 9.ІХ.1944 г. някои от най-близките му роднини са вкарани в лагерите, защото са били собственици на ниви, лозя, мелници и фабрики за коприна.

Журналистът Божидар Чеков е роден през 1946 г. в Лом. Дедите му дошли в нашата страна от Егейска и Вардарска Македония, били са участници в Илинденското въстание. След 9.ІХ.1944 г. някои от най-близките му роднини са вкарани в лагерите, защото са били собственици на ниви, лозя, мелници и фабрики за коприна. "Лошата" характеристика го съпровожда от детинство. Завършва Техникум по графика в София и писането е една от големите му страсти. Другата е боксът. Бил е републикански шампион на България. През септември 1968 г., едва 22-годишен, Божидар Чеков преминава границата. След двадесетдневни премеждия стига до Париж, където живее и досега. Във френската столица работи и учи. Завършва Висшия лицей по графика "Естиен". Бил е директор по продажбите в хартиения завод "Лансе", близо до Гренобъл. Носител е на Почетния медал на труда на Франция. Издал е няколко книги на български език, сред които "Стрелецът от Айфеловата кула", "Третият светилник" и "До Европа и назад". До 1991 г. Чеков не стъпва нито в Народна република България, нито в някое от нейните представителства. За сметка на това сътрудничи на Българското освободително движение със седалище в Париж и публикува редовно в списание "Бъдеще", под редакцията на Ценко Барев. Днес е председател на сдружението "ДА" - Демократична алтернатива, което се е посветило на обединението на българите от чужбина и тези, останали все още в родината, чрез нов избирателен закон.