nabore.bg

Като пенсионерите няма да намерите

Майсторът на акордеона Минчо Панев чукна 75

Корицата на книгата за Минчо Панев - виртуоза на акордеона


На 10 март 2022 година големият майстор на акордеона добруджанецът Минчо Панев ще навърши 75 години. Роден е в село Главан, Силистренско. Коренът му е от Бръчма, роднина е на най-големите музиканти в Добруджа – Гоцевите, които са свирили на румънската царица Мария. Дядо му е убит през Балканската война. Баба му се омъжва в с. Главан. Дядо му свирел на гъдулка, а другите роднини - на хармоника и акордеон.

Преди известно време излезе книгата на проф.д-р Тодор Киров, декан на факултета „Музика, фолклор и хореография” от академията „Проф. Асен Диамандиев” в Пловдив. Книгата се състои от три части. В първата авторът е описал живота и творческата дейност на Минчо Панев. Във втората част е записал с ноти 24 мелодии, от които по-известни са сборенката, ръка, данец, опас, мъжки ръченик, пандалаш, сей боб, ляса, Колювата, също и две румънски - сърба офицеряска и фиделеш. В третата част са отпечатани 64 снимки от детството на Минчо Панев до днес. След това са отпечатани наградите му, със своите групи, които е ръководил и свирил в цялата страна на събори и фестивали, както и с ансамбъл „Добруджа” при читалището „Доростол 1870”. Посетил е Германия, Испания, Холандия, Гърция и Турция. Обществеността много уважава Минчо Панев и му направи големи юбилеи на 60 и 70 години.

Проф. д-р Тодор Киров е биограф на фолклорния музикант Минчо Панев

 

Сегашният юбилей ще се прави по-скромно с група „Добруджа” заради пандемията. Гордо ще крачи  към голямата си 80-годишнина. Обществеността изказва голяма благодарност към автора на книгата Тодор Киров. Минчо Панев заслужава това - рядко се раждат такива музиканти като него. Бъди жив и здрав още много години да огласяш много събори и празници. Ти си като солта на земята. Самодейците от група „Добруджа”, група „Войновка” и групата от твоето родно село Главан те поздравяват за твоя 75-годишен юбилей и изживян живот и 55–годишната ти  творческа дейност.

 

Йорданка ЖЕКОВА, Силистра