nabore.bg

Тежката дума

Пролетни изненади: Магнолиите, ах магнолиите!

Всяка година чакам ПРОЛЕТТА с трепет! С жажда вдигам очи към клоните на дърветата – да зърна началото на бялата им премяна! Първи се “обличат” в цвят магнолиите – тези южни преселнички, добре вживели се и в нашия климат. В София следя няколко дръвчета – все около Ректората. Наблюдавам магнолията пред Царския дворец, другата - в дома на турската легация на бул. “Руски” и дружката й отсреща в Парка. Следя и дръвчетата в двора на Гръцкото посолство откъм ул.”Сан Стефано”. Обмислям дневния си маршрут така,че да ги наобиколя, да ги зърна – да не изпусна този красив и вълнуващ ритуал!И когато се покрият с цветове,които са като литнали водни лилии,накацали по голите им клони,аз им се радвам от душа! Гледам белите цветове на магнолиите  с възхита и си мисля: ”Боже, те са като булчици красиви!”

  Булка! Кое момиче не мечтае за булчинска премяна!Има ли майка,която да не сънува дъщеря си нагиздена като булка?Не,не вярвам на това безбрачие, което стана модно в последните години.То е от липса на сигурност,от понижено или, не дай си боже, от прекалено самочувствие. Друго е, когато съюзът брачен е скрепен,когато любовта и обичта царуват в здраво семейство.Когато партньорите са спокойни,уверени един в друг.И цял живот си спомнят деня,в който са се врекли един другиму в обич и вярност!

  Когато с моя бъдещ съпруг определихме деня на нашата сватба, и аз отначало не пожелах да ставам “бяла” булка.Може би,защото не бяха минали толкова години,че да отшуми болката от загубата на баща ми,или затова,че бях се вече натоварила с грижи по бащиното ми семейство?А може би и заради самотната ми майка исках по-тиха и скромна сватба?Занесох небесносиния плат на шивачката си – прочута с майсторството си в цял Пловдив,че и извън него. Но,  като й казах,че ще шием костюмче за сватба, тя енергично и категорично заяви: ”А, не! Откога чакам да ти шия бяла рокля!Намислила съм и красив модел.Ставай да отидем и да купим подходящ плат! ”Така булчинският тоалет “избеля”! И когато Младен - бъдещият ми съпруг, попаднал в “безлетищна” седмица в служебната си командировка в Москва,питал брат си по телефона дали се готвим за сватбата,чул отговора:”Готвим се,и бялата булка е готова!” Тогава бъдещият жених заръчал да бъде ангажиран подходящ ресторант за тържеството. По-добър от “Балкан” /сегашен “Шератон”/ нямаше. А бялата булчинска рокля?О,тя беше като на царица,като на кралица!Отпред с красива разширяваща се надолу плетеница от самия плат,с дълъг шлейф,носен от шафери и шаферки!Булото и венецът с портокалови клонки бяха пищни – като бял облак около главата ми!

    Мама ожени децата си без здравото рамо на татко до нея! Издържа!Заради нас!Какво ли не издържа майчиното сърце!

          Момичета,златни!Толкова е хубав и гражданският, и църковният сватбен обред!Тръпна като поставят короните на главите на младоженците, като ги разменят над главите им!Когато обикалят с тях три пъти! ”Коронясват ги” в семейното царство! В този тържествен църковен обред младоженците са като цар и царица, като крал и кралица! Не го пропускайте този вълшебен и тържествен момент в живота си! Чакан и мечтан като бялата пролет! Бъдете като магнолиите – красиви и незабравими!

                                                                     

Петра ТАШЕВА