nabore.bg

Докторе, защо?

Магнезий и витамин В6 срещу стрес и безсъние

Яжте повече плодове, зеленчуци и ядки, намалете цигарите

 

Магнезият е един от най-важните микроелементи в човешкия организъм, който може да помогне при проблеми със съня. Той играе важна роля в работата на централната нервна система, като осигурява нормалната нервно-мускулна проводимост и е част от основата за енергийния обмен. При недостиг на магнезий човек се уморява бързо, става раздразнителен, нарушава се неговият сън, а жените стават ревливи. Съдържа се в пресните плодове, зеленчуците, ядките. За съжаление в съвременното хранене присъстват твърде малко продукти, богати на магнезий.

 

Широката употреба на полуфабрикати,

 

газирани напитки и някои диети допринасят за извеждането на магнезия от организма. Диабетът, бронхиалната астма, зависимостта от цигарите, прекаляването с алкохола също водят до недостиг на магнезий. Този микроелемент бързо се изразходва при стрес, физическо и умствено претоварване. Образува се порочен кръг: недостигът на магнезий засилва стреса, който на свой ред засилва нуждата на организма от магнезий. Правилното хранене и здравословният начин на живот ще ви помогнат да се справите със стреса. Увеличете консумацията на плодове и зеленчуци,

 

особено на зелените,

 

 не прекалявайте с кафето и цигарите и по възможност се наспивайте добре. Добре е да приемате магнезий в съчетание с витамин В6, който увеличава усвояването на микроелемента и засилва всички негови клинични ефекти.

 

Наборе.бг