nabore.bg

Архивите са живи

Минало незабравимо: Магистрати искат от „Позитано” 20 трудова характеристика на Живков

Главна прокуратура: „ВС на БСП писмено да обясни какво точно са работили секретарите на ЦК на БКП Йордан Йотов, Чудомир Александров, Димитър Станишев и Васил Цанов”

 

През далечната 1992 г. в ръководството на БСП се получава любопитно писмо от Главна прокуратура с необичайно искане. Държавното обвинение официално настоява Висшия свет на столетницата да подготви „трудова (производствена) характеристика” на доскорошния генерален секретар на ЦК на БКП Тодор Живков.

По това време текат няколко съдебни процеса срещу бивши ръководители на компартията. В ход е и фамозното дело № 1 срещу бившия Първи. Прокуратурата си върши работата – за следствието й трябва трудовата характеристика на Живков, доскоро държавен глава и лидер на управляващата партия. Кой да я напише? Разбира се, на „Позитано” 20 най-добре ще се справят...

Така до „Деловодството” на ВС на БСП стига това запазено в архивите писмо. В прокурорското искане се искат и други справки.

 

Магистратите настояват кадровиците на соцпартията

 

писмено да ги информират какво се включва в „длъжностната характеристика” на постовете „член на Политбюро” и „секретар на ЦК на БКП”. Наред с параметрите за доскорошните служебни задължения на Тодор Живков обвинението настоява подобни „производствени характеристики” да се изготвят и за още четирима бивши секретари на ЦК – Йордан Йотов (по идеологията), Чудомир Александров (по организационните въпроси), Димитър Станишев (по международнната политика) и Васил Цанов (по селското стопанство).

Какво се случва на „Позитано” 20 след това? В соццентралата били изумени (меко казано!) от искането на прокурорите. Седнали да мъдруват как да постъпят – каква служебна характеристика на бай Тошо да напишат. Свидетели присъствали на това заседание, твърдят, че социалистическите началници го ударили на шега.

 

Никой от тях не бил и сънувал,

 

че един ден ще трябва да пише производствена характеристика на Живков. Един от шефовете на БСП дори искал в писмото отговор до Главна прокуратура да се каже: „Уважаеми господа, във връзка с вашето искане за производствена характеристика на Т.Живков препоръчваме ви да се обърнете към Л. Брежнев или М. Горбачов...”. Звучало логично – нали характеристиките се пишат от началниците на служителя!

Един от тогавашните соцлидери обаче се сетил, че с прокуратурата шега не бива. И всички единодушно решили да не отговарят на писмото на магистратите. Така Живков си останал без официално написана „трудово-производствена характеристика”.

 

Валери БОЯНОВ

 


Тодор Живков по време на сдебните процеси срещу него

Тодор Живков по време на сдебните процеси срещу него

Личната карта на Живков преди 1944 г.

Личната карта на Живков преди 1944 г.

Димитър Стнишев, секретар на ЦК на БКП

Димитър Стнишев, секретар на ЦК на БКП

Йордан Йотов, член на Политбюро и секретар на ЦК на БКП

Йордан Йотов, член на Политбюро и секретар на ЦК на БКП