nabore.bg

Докторе, защо?

Проф. Лъчезар Гроздински: За високия холестерол не са виновни тлъстите храни

Не разчитайте само на хапчетата

 

Холестеролът е сериозен рисков фактор, но доста хора са умрели от инфаркт при съвсем нормални, дори ниски  стойности на холестерола, посочва проф. Лъчезар Гроздински д.м.н, завеждащ Отделение по ангиология и флебология на CityClinic. Мит е, че като човек  яде тлъсти храни, ще се разболее от атеросклероза. Има хора, които са вегетарианци или постоянно пазят  диета и са с висок холестерол и други, които си хапват бекон, сланина, а съдовете им са чисти. Холестеролът, сам по себе си не е достатъчен, освен ако не е с екстремно високи стойности, за да се развие атеросклероза.

 

Много  важна е защитата,

 

която има човек и по-специално състоянието на стената на кръвоносните съдове, която е с огромна предпазна роля. Тя не позволява на различни  вредни фактори –холестерол, високо кръвно, токсини да я увредят. Ако  има генетично здрава съдова стена, тя е с много системи за защита и  може да не допусне развитието на атеросклероза, въпреки че човек се подлага на различни рискови фактори. И обратно – ако тя е слаба по наследство, колкото и човек да се пази, опасността не намалява. Известен факт е, че човешката защита отслабва при срив в психиката. Ако някой изпадне в депресия  например, неговата защита тотално пада. Тогава може да се разболее и от рак и, от атеросклероза, и от някаква тежка инфекция. И все пак,

 

не бива да се отрича ролята на рисковите фактори -

 

високо кръвно, висока кръвна захар, висок холестерол, тютюнопушене, които са сериозни. Важен е балансът, той е изместен в посока извършване на медикаментозна терапия, но това съвсем не е достатъчно. Да се разчита само на хапчета е погрешна тактика. „Не е важно  дали човек яде пържоли или не, а как живее живота си, дали изпитва радост от него, подчертава  професорът. - Здравето е отговорност на самия пациент,  не е само в ръцете на лекаря, който насочва хората към изцелението им. Основното лечение  се извършва от всеки човек. Дори да си пие редовно хапчетата, да си мери  кръвното и захарта, ако живее в постоянен стрес, ако е  алчен за пари и е негативен към света – по никакъв начин не може да си реши проблема. Освен това пациентът не бива да излиза от лекарския кабинет уплашен, разстроен и обезверен“.


Проф. Лъчезар Гроздински

Проф. Лъчезар Гроздински