nabore.bg

Архивите са живи

Сензация: Намериха любовните писма на Невена Коканова до Раде Маркович

Сръбският актьор страдал, че не успял да си вземе сбогом с приятелката си

 

Прочутият сръбски актьор Раде Маркович, който дълги години имаше романтична връзка с Невена Коканова, е запазил всички нейни писма, писани тайно до него и е събрал голям архив за любимата си, научи „Златна възраст”. И двамата артисти вече са покойници, но разтърсващите любовни писма на Коканова до сръбския й колега, сега се пазят от сина му – Горан.

Подобно на прочутия си баща, той също се занимава с кино и театър, само че като режисьор, сценарист и драматург. Раде Маркович е съхранил

 

нейни невероятни изповеди,

 

съвместни снимки от кинофестивали от цял свят, както и фотоси на красивата българска актриса.

Изпепеляващата любов между Невена Коканова и Раде Маркович пламва на снимачната площадка на филма „Крадецът на праскови” на режисьора Въло Радев по новелата на Емилиян Станев. Прочутата целувка на героите им от лентата и до днес се смята за една от най-красивите любовни сцени в родното кино. Екранната химия между актьорите се пренася и в живота, макар и двамата да осъзнават, че любовта им е обречена. Не защото разликата между тях е 17 години и защото живеят в две различни държави – България и Югославия, които по онова време да в обтегнати политически отношения. Проблемът е, че и двамата са известни, непрекъснато са в светлината на прожекторите и дори да искат няма

 

как да запазят любовта си в тайна.

 

Невена е омъжена за режисьора Любомир Шарланджиев, Раде – за колежката си Оливера Маркович. След края на снимките на „Крадецът на праскови” сърбинът се развежда, надявайки се това да направи и Коканова и двамата да заживеят щастливо заедно.

Съдбата обаче решава друго – те остават физически разделени, но в продължение на десетилетие поддържа бурна романтична епистоларна връзка. Срещат се само по кинофестивали, където и двамата участват със свои филми. На червения килим във Венеция обаче ги възприемат официално като двойка. „Крадецът на праскови” представя страната ни именно на голямото филмово събитие в италианския град. Там Раде и Невена изживяват незабравими дни, обсипвайки се с целувки. После пък Маркович идва тайно в София, за да види своята приятелка.

В началото на 70-те години на ХХ век обаче двамата слагат край на бурния си роман, но остават приятели до края на дните си.

 

В продължение на 40 години

 

си пишат невероятни любовни изповеди и макар родните и югославските тайни служби зорко да следят кореспонденцията им те поддържат пламъка на любовта до края на живота си.

Коканова умира от рак през 2000 г. на 61 години. Раде не може да се прости с нея и до края на дните си страда, че не е могъл отново да каже „Обичам те” на стопената от болестта Невена.

 

Той угасва десетилетие след нея на 88 години

 

в хърватския град Забок. Там той съхранявал и епистоларните изповеди на българката. Синът му Горан от брака му с актрисата Оливера е категоричен, че ще запази любовните писма на Коканова до баща му и макар те да не са от майка му не смята, че трябва да ги унищожи. След време пък, когато наследниците и на двете семейства решат и позволят, кореспонденцията между Раде и Невена може да бъде предложена и на търг и някой колекционер да се сдобие с нея.

 

От вестник „Златна възраст”


Незабравимата Невена Коканова

Незабравимата Невена Коканова

Прочутата целувка между Невена и Раде в „Крадецът на праскови”

Прочутата целувка между Невена и Раде в „Крадецът на праскови”

Режисьорът Въло Радев заедно с Коканова и Маркович на кинофестивала във Венеция

Режисьорът Въло Радев заедно с Коканова и Маркович на кинофестивала във Венеция

Раде Маркович си отиде от този свят десетина години след Невена.

Раде Маркович си отиде от този свят десетина години след Невена.