nabore.bg

Интервю

Любомир Желев, бивш дипломат: У нас има дълбоко законспирирани турски агенти

Борисов е страхлив, психически лабилен и манипулиран

 

Любомир Желев е роден в Карнобат. Завършва Висшето военно училище в Шумен с инженерна специалност. Специализира международни отношения в Москва. Дипломат, работил е дълги години посолството ни в Турция, зам.търговски представител във Франция. Владее турски и френски език. Женен, има две дъщери.

-Г-н Желев, какъв е най-лошият сценарий за България, който можем да очакваме от страна на Турция?

-Те са два. Единият е отново да предизвикат мигрантски поток, за което Ердоган отдавна се заканва и размахва пръст на Европа. Използва го като средство за шантаж и за предизвикване на положителни за Турция действия, особено в сегашната обстановка. В последните 7-8 месеца отношенията й най-вече с Германия са много напрегнати. Другият лош сценарий е отново да предизвика сепаратистки настроения у нас, тъй като Турция има политически, културен, религиозен и финансов контрол върху турско-мюсюлманската общност, има позиции навсякъде. В Лудогорието, в районите на Исперих, Дулово, Брадвари и други села живеят около 90 хиляди къзълбаши, наричани още алиани, а в Турция алевити. Те са наполовина християни, наполовина шиитски мюсюлмани, и то от най-мекото направление на шиизма. Нашите къзълбаши са изключително светски настроени. Те не постят, не влизат в джамии, имат джемеви - собствени молитвени места, където изпълняват ритуални танци, датиращи още от 14-15-и век, и са последователи на Али, зетя на пророка Мохамед. В момента в тези райони обикаля група от 50 турски емисари, които провеждат срещи с лидерите на нашите къзълбаши.

-Кой стои зад тези емисари?

-Зад тях стои т.нар. “Тюркменска фондация на алевитите бекташии” - казионна турска организация, намираща се под контрола на официалните власти и на турските тайни служби. Те мътят водата на къзълбашите ни и понеже дават много пари, ръководството им е изпуснато от нашата държава, никой не се грижи за тях, и Турция вече провежда шеста поред кампания в България. На тези срещи, които вървят и в момента, лидерите на нашите къзълбаши желаели от сърце майката родина Турция да бъде по-силна и по-могъща, да се грижи за тях и пожелават здраве, успех и щастие на президента Ердоган. В самата Турция алевитите са изключително кемалистки и антиердогановски настроени.

-Доколко е вероятна въоръжена намеса на Турция на Балканите?

-От две години редовно се провеждат военни учения на силите за специални операции и въздушнодесантите парашутни части на турската армия, които тренират намеса в райони, където турско-мюсюлманското малцинство е подложено на гнет с цел освобождаване на братята сънародници. Последните събития в Сирия потвърждават готовността им да не се спират пред никакви външни фактори. Правят каквото си наумят, че е в интерес на турското национално единство и суверенитет. В момента отново се дискутира въпросът дали ще има втори етап на операцията “Щитът на Ефрат”, този път в района на провинция Идлиб, където руснаците се предовериха на Ердоган. Когато падна Алепо след споразумението за прекратяване на огъня, те осигуриха най-модерни автобуси и линейки и извозиха 12 хиляди главорези със семействата им, и бяха представени като болни и възрастни мирни жители на Алепо, които не искали да живеят при режима на Башар Асад. Колкото и далечно и невъзможно да изглежда, при усложняване на обстановката навсякъде на Балканите, където има турски общности, Турция е готова като краен вариант и на въоръжена намеса. В Тракийския университет в Одрин учат стотици студенти от България, Македония, Босна, Косово. Специални представители на разузнаването на турския генерален щаб, чрез преподаватели в университета, които са също изселници или ръководители на разни дружества на балканските турци и пр., обучават подходящи студенти и ги подават на вербовчиците от турския генщаб в резидентурата на МИТ (турските тайни служби - б.р.) в Одрин. Те ги обработват, вербоват ги, плащат им стипендии. Част от тях остават в Турция да работят срещу България, Косово, Македония, Гърция. Друга част пращат в България като дълбоко законспирирани агенти за действия при усложнена и военновременна обстановка.

-Възможен ли кипърски сценарий за България от страна на Турция, както стана през 1974 г.?

-По онова време бях в търговското ни представителство в Турция и бях свидетел на експанзията. При нас идваха турски бизнесмени, които предлагаха прасета и лимони от Северен Кипър. Ние обаче категорично отказахме, защото това щеше да предизвика международен скандал - да внасяш от окупатора стоки на гърците, които бяха изгонени, а всичките им имоти конфискувани. Всичко е възможно на този свят. При сегашната ситуация изключвам такава възможност. Но опитът с Лютви Местан и с партия ДОСТ за намеса във вътрешните ни работи показва, че Турция активно работи срещу България и укрепва позициите си да бъдем взривени отвътре, както стана в 1989 г. при голямата екскурзия. В 37 държави те имат изградени дълбоко проникнали подривно-разузнавателни мрежи, използвайки религиозния фактор - турските джамии, имами и ходжи, които проповядват там. Те набиват в главите на децата в местните училища това, което сега турските емисари в Лудогорието набиват в главите на нашите къзълбаши - че те са тюркмени, турци и че сунитският, а не шиитският ислям е тяхната религия, а те са еретици, атеисти и сектанти, защото признават Али и не влизат в джамия.

-Как оценявате работата на българските специални служби? Оказват ли някакво противодействие?

-Наскоро бе извършена заупокойна молитва - мевлит, за жертвите от опита за преврат на 15 юли миналата година в разградската джамия “Ахмед бей”, за хората, които са защитили бащицата Ердоган. Тези емисари събраха къзълбашите в джамията, което е кощунство. На какво прилича това? Къде са нашите къзълбаши с техните светски ритуали? Сега те са изцяло потурчени, сложили са чалми и фесове на мъжете, жените носят шалвари - това не са автентичните дрехи на българските алиани. В Турция те са по-европейски облечени, отколкото нашите. 

-Защо нашите служби допускат това да се случва?

-Нашите местни власти решават всичко. Религията се политизира и се използва като средство за прокарване на външната политика на Турция. А можеше да бъде както по-рано, когато наистина имахме служби. Някогашните окръжни управления на МВР щяха да научат предварително, защото няма как да остане скрит фактът, че идват 50 турски емисари и обикалят страната. И се прави следното - обявява се примерно, че в джамията ще има ремонт заради изгорели кабели. Винаги има начини да им се попречи. Но сега турците владеят положението в тези райони на Лудогорието. Съвсем наскоро бях на гости на мой приятел, който живее в село Паисиево, близо до Исперих. Отидохме на гости на едни приятели, българи патриоти в близкото село Брадвари, които ни казаха: тук има трима емисари от Турция, които мътят главите на нашите алиани. Върнах се в София и като отворих турските специализирани сайтове, се хванах за главата. В тях се съобщаваше, че 50-членна делегация под патронажа на турското министерство на културата и туризма е в България за шеста поредна година за работа с къзълбашите в Лудогорието. Там има свещени места - Демир баба теке, до село Свещари, което ДПС използва като своя собственост за провеждане на митингите си всяка година и Ахмед Доган е винаги там. А това е шиитско светилище на къзълбашите, което много преди това е било тракийско. Коя е тази служба, която примерно в Дулово ще контролира действията на турските емисари? Трябва да се вдигне шум чрез медиите.

-В такъв случай как оценявате външната политика на България спрямо Турция? Какво означават тези посещения на премиера Борисов при Ердоган?

-Според мен Бойко Борисов го е страх. Неговият кошмар е нова нелегална вълна от емигранти. Той е страхлив, психически неустойчив, лабилен човек. Пред всяка по-голяма трудност той се огъва, вдига ръце и вика: аз не мога да спя по цяла нощ, работя по 16 часа, защо ме питате... Той е човек, който може да бъде мачкан, управляван, убеждаван, изпълнява всичко, каквото му наредят от Брюксел. Като протеже на Меркел и на Европейската народна партия, с което винаги се е хвалил, той избягва да говори за отношенията между Европейския съюз, респективно Германия, и Турция. Борисов не може да заеме позиция в този конфликт и бяга като дявол от тамян. Лютви Местан и Мустафа Карадайъ наричат себе си евроатлантици, но Ердоган нарече евроатлантическите ценности останки от нацизма и проява на нов фашизъм. Те също мълчат по този въпрос, защото изпадат в неловко положение. Не случайно Турция заговори колко била вредна оградата, че разделяла, вместо да обединява двата братски съседни народа, че това било студена война, че Берлинската стена паднала, а ето, вие сега издигате нови стени и т.н. Страхувам се да го кажа, но можем да очакваме някаква лудост от Ердоган. Терорът в Турция продължава, по градовете има масови арести на съдии, адвокати, журналисти, защото били свързани с терористичната организация на Фетхуллах Гюлен. Мартин Шулц, бившият председател на европарламента, заяви официално, че Европа трябва да постави ултиматум на Ердоган.

-Истина ли е според вас твърдението, че турската армия може да ни прегази за часове?

-Срещу нас в Одрин стои 54-та първоешелонна механизирана бригада, а в Кешан е 4-та, която е срещу Гърция. Съставът и въоръжението на тази 54-та бригада са такива, че тя за един час ще стигне до Пловдив. Няма кой да я спре.

-Какви връзки поддържа Турция с “Ислямска държава”?

-Гледал съм видеорепортажи как по турско-сирийската граница вървят нефтовози, влизат в Турция, двама представители на джихадистите идват до оградата, идват турските граничари, говорят си приятелски и нефтовозите преминават без никакви проблеми.

-Според вас има ли в България спящи терористични клетки?

-Мисля, че да. През януари 2013 г. правих репортаж от турски източник. Група джихадисти на “Ислямска държава” в Сирия, след като са получили фетва - заповед от един арабски шейх радикалист, че жените на враговете на исляма са обща собственост и трябва да задоволяват сексуалните нужди на уморените от боевете ислямски бойци от халифата, нападат една къща, избиват мъжете, изнасилват жените. На заснет видеозапис се вижда как джихадистите, облечени в женско бельо, със сутиени и всичко останало, въоръжени с автомати, играят на масата и се чува много ясно на чист български език: “Хайде, стъпвай, стъпвай!”, а друг му отговаря: “Ти луд ли си бре!” Ние първи казахме, че в редиците на главорезите от “Ислямска държава” се сражават български наемници. Виждам ги пред очите си, гледал съм видеото хиляда пъти, изследвали сме думите. Няма грешка. Разбира се, че има спящи терористични клетки в България. Процесът в Пазарджик го доказва.    

 

     Интервю на Христо КУФОВ 


Дипломатът Любомир Желев днес е международен коментатор на телевизия СКАТ

Дипломатът Любомир Желев днес е международен коментатор на телевизия СКАТ