nabore.bg

Лични драми

Лошотия до шия: У нас царува завистта и злобата

Хора, които не се радват на чуждите успехи са ръждата на обществото

 

Всекидневно и ежечасно гражданската отговорност, успехите и постиженията  ни са поставени на разнообразни изпитания на съмнението. Много  пъти сме били свидетели как не се гледа позитивно на старанието, към вложените усилия да създадеш нещо за обществото, за приноса на някои хора, за тяхната отговорност. Срещаме хора, които търсят слабостите на другите, без да са дали своя дял в постигането на резултати. Хора – завиждащи без морални устои, не положили усилия или талант са по–скоро подводни камъни и мъртво вълнение за обществото.

В центъра на Исперих издигнаха преди две години бюст паметник на Васил Левски. Намериха се „компетентни” граждани, които задаваха въпроса, защо Левски гледал наляво. Отговорих, че гледа към общината, която даде за паметника парата..

Някой завижда, че певица е спечелила конкурс, друг, че някой се е изявил като поет или е спечелил проект или си купил апартамент... Завистта и злобата действат, като ръждата върху метала, а завистника има винаги един коз – да завижда на успехите на другите.

Нека да покажем червен картон на човешката завист и злоба, които нямат място в нашето общество, в което са ни нужни благородни начинания, морални устои, човещина и позитивно мислене.

 

Ангел НИКОЛОВ, Исперих