nabore.bg

Тежката дума

От упор: Липсата на доверие - нелечима болест?

Дефицитът му се вижда всеки ден - от ниския рейтинг на Плевнелиев, до кота нула за медиите

 

Не вярвам, че ще запомните думата окситоцин.Това понятие означава хормон на доверието. Преди 6 години американски учени „измерили” биологичния ефект на майчината любов. Учени от Уисконския университет  доказват, че гласът на майката, докосването при кърменето спомага на жените за новата им роля. В нормалния мозък хормонът на доверието се произвежда рядко и само при определени условия, смята изследователят на хормона Пол Зак от Клермонтския университет в Калифорния.

 

Експеримент показал,

 

че с впръскване на  окситоцин  в носовете на участниците, облъчените  с хормон на доверието имали по-голямо доверие в околните и политиците. Зак твърди: Сред всички фактори, които икономисти  проучват, за да разберат защо едни държави са богати, а други бедни, доверието е най-важният. Доверието има по-голям ефект върху икономическия растеж  от всички други фактори, с които се занимават икономистите. Едва в последните десет години вече е прието, че хормонът на доверието е решаващ за доверието в управляващите

Е, това е наука, но за нас заключението е, че цялото ни общество е в сериозен хормонален дисбаланс.  Дълбокият смисъл на държавата, общественият договор е нащърбен и уязвен в същността си. Народът не вярва на политиците си, а лидерите са загърбили всекидневието на хората.

 

На всичкото отгоре го обиждат

 

с некадърен и лицемерен популизъм. Катастрофа на доверието е войната около пенсионната реформа и 16-милиардния заем.   

В една травматична държава няма как управляващите  да гушкат населението,  няма да му говорят сладки думи, нито ще предпишат капки за доверие.

Единственият политик, който има в момента има  по-голямо одобрение от неодобрение според последните  проучвания на Галъп е Кристалина Георгиева.  Достатъчно далеч от суматохата на политическия  и социалния ни делник. Тя не казва никому нищо напреки, нито е сторила кой знае какво у нас – затова ли тя има позитивен рейтинг? Всички останали наши политици имат по-голямо неодобрение.   

 

Цялото китно коалиционно правителство

 

 след като изтекоха камуфлажните 100 дни според Алфа Рисърч се ползва с 24 % - доста крехко - доверие срещу 36 недоверие. Според това изследване одобрението към парламента при доста представително  участие на няколко  десетки партии е едва 11 на сто и неодобрение от 46 на сто. Одобрението на президента също си е доста мизерно – 29 на сто срещу 34 на сто неодобрение. Не без пропагандна черна пиар кампания, скромният ни държавен глава за кратко време изчерпи своя авторитет. А винаги хора в неговата позиция , които не са в  бързея на политическите крамоли, са оставали на една ръка разстояние и са били повече одобрявани,  отколкото хулени.

Когато говорим за доверието – нито съдът и прокуратурата, нито банковата система, нито полицията,

 

никой не се стреми да ни облъчва

 

 с окситоцин. В дългия преход много години медиите бяха носители на масовото доверие. Свидетели сме на това, че тяхната аура промръкна,  че въпросите „кой” , а и най-вече „защо” превърнаха читатели и зрители в семпли потребители, вместо в търсачи на истината. Интернет ерозира авторитетите и лидерите на общественото мнение. Все по-често има хора, които размахват юруци срещу микрофоните, и все по-често се говори за „журналя”, а не за арбитри на публичното пространство. Голямата ирония е, че и онези, които мерят доверието – социолозите - не се радват на особено доверие. И техните лица се износиха от грешки и поклони.

 

А и от съмнения за покупко-продажба.

 

Хормонът на доверието няма  да ни дойде от институциите.  Да си припомним – той се излъчва от нежността между майка и дете. Така израства личността. Но дали и възрастният човек, вече отдал себе си и своето сърце, няма право да се надява на това, че вече неговата стара кожа се нуждае от нежна ласка, от сигурност, която силният до него син, дъщеря ще му дадат. Рядко, но виждам баба и внук вплели ръце да се разхождат и си мисля, че това е то окситоцина, който прави магията.    

 

Румяна БРАТОВАНОВА

 


Румяна Братованова

Румяна Братованова