nabore.bg

Докторе, защо?

Здравословно: Лимони и коприва борят анемията

Ако сте в добро здраве и не сте гладувала през последните месеци, рискът от развитие на тежка желязодефицитната анемия е минимален. Но при силна и продължителна кръвозагуба (поради хемороиди, кървене от стомаха или червата, тумори на дебелото черво, физическо и емоционално изтощение и други заболявания) е добре да обогатите организма си с желязо.

За целта консумирайте тъмнозелени зеленчуци, повече нискомаслено сирене и яйца. В менюто си  включвайте черен дроб, крехко говеждо и овнешко месо, сушени плодове и соеви продукти. Ще ви помогнат и множество лечебни растения (магданоз, коприва, поточарка, листа от кориандър, глухарче). Може да ги приемате сурови във вид на салата или да ги добавяте като подправки към различни ястия.

Доказано е, че  витамин С стимулира усвояването на желязото от организма. За това употребявайте в големи количества напитки и плодове, богати на киселия витамин (чай от шипки, лимони, портокали и др.). Ако мислите, че ви е нужен допълнителен прием на желязо, трябва първо да се прегледате при личния си лекар. Таблетки може да приемате по негова преценка и само под медицински контрол.

 

Наборе.бг