nabore.bg

Интервю

Лили Иванова: Ванга ми предрече, че ще пея още дълго

  • Не аз, други бяха любимките на Тодор Живков

 

Лили Иванова се готви за поредния си голям концерт. На 6 ноември певица №1 на България пак ще покори зала 1 на НДК. Билетите вече са почти продадени. През последните няколко месеца Лили триумфира на турне из цялата страна. Залите бяха препълнени, а поклонниците - възторжени. Звездата има и чисто нова песен – „Сърцето е чупливо”.

- Лили, как запазвате хладнокръвие в моменти на еуфория от страна на почитателите? Стефан Данаилов казва, че на третата година във властта повечето хора губят чувството за реалност, а вие цял живот сте на върха.

- Знаете ли, аз не познавам звездната болест. Вече съм толкова години на сцена, а никога не съм се приела за звезда или за нещо изключително. Просто си върша работата. Известна съм с това, че изисквам страшно много от екипа си, но изисквам два пъти повече от самата себе си. Аз съм зодия Телец. Стъпвам здраво на земята. Изключено е да се главозамаям.

- Докато обикаляте страната за концерти, какво виждате извън сцената, овациите и любовта на публиката? Как, според вас, живее обикновеният българин извън столицата - има ли усмивка на лицето му?

- Огледайте се. Не е трудно да се види истината. Има неща, които не можем да отречем. Българският народ наистина мизерства. Толкова тежко не е било никога. Призовавам всички политици да се вземат в ръце, да спрат с глупавите си ежби и разединение помежду си, а да положат усилия да изведат страната ни на една от челните позиции в Европа.

- Изглежда ли ви България по-занемарена?

- За да няма разруха, за да не е занемарена страната ни, зависи от всички нас. Българите заслужават шанс и възможност да работят и живеят достойно - просто трябва да им бъдат създадени условия за това. Пак опираме до политиците…

- Нека ви върнем години назад. Кои бяха първите трудности в кариерата ви на млада певица? Как ги преодоляхте?

- Не бих се похвалила, че бях приета веднага. Дори бих казала, че бях умишлено незабелязана. Но тогава се намеси публиката. Зрителите ме поставиха на мястото, на което съм. Тя решава кой заслужава овации и кой не. Каквито и да са били трудностите, явно съм ги преодоляла, за да съм това, което съм днес.

- Как се отнасяхa към вас тогава, в началото, вече утвърдените за времето певци?

- Нормално, някои дори с уважение. Е, имаше и такива, които се правеха, че не ме виждат. Приятелствата обаче изградих по-късно.

- Кои са хората, които ви повярваха безрезервно?

- Моите автори, които създадоха за мен невероятни песни. Защото без песните, които съм изпяла, пет пари не струвам. И, разбира се, публиката.

- Казвала сте, че многократно са ви предавали. Какво означава за вас предателството?

- Нечистоплътност и загуба на доверие - завинаги. При мен е така – връщане назад няма. Реша и да отпиша някого, то е до живот.

- Мислите ли, че мъжете са страхуват от умни и успешни жени?

- А, бе, може и така да се каже. Но най-точният отговор е при мъжете. Не е лошо да ги попитате. Защо трябва само ние да носим отговорност. Нека и те да си размърдат мозъците.

- В момента са модерни дебатите и сравненията „преди" и „след" 10 ноември - раздели ли тази дата живота ви на две?

- Моят живот не е разделен на две. Просто си гледам работата – и тогава, и сега. Работя по един и същ начин от 1965 г. И резултатите говорят сами.

- Често ли идваше Тодор Живков на ваши спектакли?

- Пяла съм на така наречените правителствени концерти, на които е присъствал и той. Честно казано, специално отношение към мен не е имал. Други бяха любимките му.

- Бяхте и оставате любимка в Съветския съюз и Русия - каква е публиката там?

- Изключителна. Поддържам прекрасни отношения с много хора на изкуството там. Няколко пъти имах предложение да заживея в Москва, да изградя изцяло руски репертоар. Но аз съм изключителен патриот, не мога да живея без България. Обичам и Русия. Поне 2 пъти в годината ходя там.

- Никак не обичате да ви се подмазват - какво друго не харесвате в маниерите и начина на общуване на съвременния българин?

- Неуважението, отричането и омаловажаването на нечий успех. Царе сме да неглижираме реалните постижения на някой по-извисен от нас. Много „бабаити" виждаме и чуваме, но къде са резултатите...

- Обръщате ли внимание на хороскопи и нумерология? Правил ли е някой някога предсказания за вашата кариера и любов?

- Познавах се с Ванга. Често се срещахме. Вярвах и продължавам да вярвам само на нея. Не е вярно, че ходя по ходжи и шамани, както пишат новите доносници – тия от жълтите вестници.

- Какво ви позна Ванга?

- Е, няма да ви кажа. Всичко, което ми каза, се е сбъднало. Ще разочаровам враговете си – още дълго ми е отредено да пея…

- Какво правите, когато останете сама?

- Обичам да чета. Всяка вечер преди да заспя, си имам ритуал – прочитам по 20-30 странички от някоя хубава книга. Последните книги, които прочетох, са „Злокобната харизма на Хитлер", „Тайните на Втората световна война", „Къща от карти" на Майкъл Добс, а сега съм на друга вълна. Взела съм си „Една вечер в Париж” на Никола Баро – пленителна книга!

 

От вестник „Златна възраст”


На върха на славата.

На върха на славата.

В своя дом на улица

В своя дом на улица "Оборище" в столицата.

Лили в розова фуста.

Лили в розова фуста.

За поклонниците на звездата - тениски с образа на Лили.

За поклонниците на звездата - тениски с образа на Лили.

Лили в началото на кариерата си.

Лили в началото на кариерата си.

Една рядка снимка - примата зад тенджерите в кухнята.

Една рядка снимка - примата зад тенджерите в кухнята.

Г-жа Иванова в черно-белия си фотографски период.

Г-жа Иванова в черно-белия си фотографски период.