nabore.bg

Докторе, защо?

Лекувайте се с билкови ухания

Ароматът на целебните треви бори главоболие и високо кръвно

 

Още древната медицина е използвала ароматичните билки за лечение на треска, болки, лошо настроение и за подмладяване. Аромотерапия се смята за клон на фитотерапията и се практикува от хиляди лечители по света. Тяхната цел е да активират енергията на човешкото тяло и да постигнат равновесие на различните начала в организма.

Етеричните масла се получават чрез дестилация на листа, цветове, корени, кора и дървесина. В медицината се използват само природно чисти продукти, а не синтетични съединения. Приемат се чрез вдишване, втриване в кожата,

 

разтворени в топла вана

 

или вътрешно на капсули.

Действието на уханните масла все още е неясно за науката, но се смята, че то се осъществява чрез мозъка. Импулсите от обонятелните клетки отиват направо в лимбичната система, тя е център на емоциите и инстинктивните влечения, които ръководят поведението. Установено е също, че билковите есенции стимулират образуването на естествените опиати, ендоморфините, които не само влияят върху настроението, но са важен регулатор на хормоналната, имунната и нервната система на човека и на тяхната ръководна функция върху останалите телесни дейности. В известен смисъл можем да кажем, че ароматите са нещо като химическа пощенска връзка между мозъчните клетки и целия организъм.

 

Въпреки своята емпиричност,

 

аромотерапията се прилага успешно при нарушения на обмяната, смущения в кръвното налягане и сърдечно-съдовата система, при храносмилателни болести и за усилване защитните сили на имунната система. Билковите есенции са особено ефикасни при депресии, безсъние, главоболие, нервно-психично напрежение, стрес и преумора. Така например уханието на жасмин, което се смята за възбуждащо, повишава амплитудата на мозъчните биотокове и засилва умствената работоспособност. Лавандуловото масло забавя честотата на мозъчните вълни и помага за релаксация и заспиване.