nabore.bg

Дом и двор

Леха с подправки: Златен корен – другото име на джинджифила

Златен корен не е толкова име, колкото признание за джинджифила (Zingiber officinalis), познат още като имбир. В този корен се съдържат ценните биологично активни вещества зингиберол и зингиберин, които му носят завидната слава на афродизиак и лечебно средство. В сезона на простудните заболявания и грипа той  укрепва имунната система и влияе антимикробно и противовъзпалително при кашлица, хрема, възпалено гърло. Резенче от пресен джинджифил и лъжичка мед са чудесна комбинация за чай. Освен това леко парливият  вкус и превъзходният лимонов аромат му придават качества на незаменима подправка за супи, сосове, ястия и сладкиши.

Джинджифилът трябва да се прибере през есента, след опадането на листата. Коренището се подкопава внимателно и се издърпва. Отрязват се ниско стъблата и се премахват власинките.

Всяка грудка се почиства от пръстта внимателно - не бива да се наранява кожицата, защото това води до бързо разваляне. Сортира се на стандартни корени и тънки израстъци. Корените се съхраняват по-дълго време в сандъче с пясък и в хладно помещение.

 

Наборе.бг