nabore.bg

Красиви всеки ден

Леден масаж спира бръчките

Белтъкът предпазва кожата от студения вятър

 

Не е трудно да бъдете красиви, ако имате изграден добър естетически вкус, ако сте придобили правилни познания по хигиенните и козметичните грижи за вашето тяло и кожа. Никога не е късно да се научите да бъдете красиви и да останете такива завинаги.

Сутрин, след като почистите лицето си, изтрийте го с бучка лед. Кожата ще се овлажни, а порите й ще се свият. След това внимателно подсушете лицето и продължете с грима, както обикновено. Леденият масаж е особено ефикасен за мазна кожа с разширени пори. Не се препоръчва при повърхностни червени кръвоносни съдове. Полезни за мазната кожа са парните бани и компресите от билки: 30 г дива теменуга, 30 г хвощ, 15 г липов цвят, 15 г бял равнец. Сместа от билки попарваме с вряла вода и я оставяме да престои осем минути. Във все още топлата смес слагаме кърпа и леко изстискана я поставяме на лицето. След като се изкъпете и подсушите кожата, обтрийте тялото с ментолов спирт и го масажирайте с хавлиена ръкавица с кръгови движения в посока от краката до врата. Ще се почувствате веднага по-бодра и освежена. Добро средство за поддържане на вашата кожа са козметичните трици. Размесете три супени лъжици трици с малко кисело мляко, докато получите каша за маска. Ако сместа е гъста, прибавете малко вода. Нанесете маската върху почистената кожа на лицето, шията и гърдите. След 15 минути измийте с хладка вода и намажете с крем. Ако кожата ви е чувствителна и почернява от студа и вятъра, намажете я със сняг от белтък. Нанесете белтъка на лицето, оставете го за няколко минути и почистете с лосион. След това намажете лицето с леко мазен хранителен крем. Сокът от лимон избелва и омекотява кожата на ръцете, почиства ги от петна от плодове и зеленчуци.

Изморените от затворените зимни обувки крака натопете за 15-20 минути в топла вода, в която сте прибавили малко зехтин или олио. Изстържете втвърдената кожа на петите и стъпалата.

 

Мария ЖЕЛЯЗКОВА-ПОПОВА, козметик