nabore.bg

Интервю

Лечителката Зофия Шчербак: Помагам и на хора, които не вярват в Бога

Данъчни служителки ми идваха на проверка и ми станаха пациенти

 

Зофия Шчербак е председател на Сдружението на природолечителите в България. Родена е в Полша, но живее в България от 22 години. По образование е икономист и в началото не приема сериозно лечителските си способности. Убеждава се в тях в Международния център по нетрадиционна медицина, който работи в България през 90-те години на ХХ в. Приела е за своя мисия официалното признаване на природолечителите и иска да се приеме Закон за алтернативната медицина, който да отсява хората с доказани способности от шарлатаните.

- Здравейте, г-жо Шчербак, как върви приемането на Закона за алтернативната медицина?

- Един ден ще стане, защото получава съпричастност от всички институции. Целта е неконвенционалния метод на лечение да стане законен. Това е заложено от европейския парламент с резолюция и с директиви на световната здравна организация. И обществото има интерес към това. Нормално е институциите да имат изисквания, ако искаш да се занимаваш с такава дейност, трябва да имаш лиценз. Това става с одобрението на медици, физици. Опитвам да направя това от 1994 г., когато министърът на МВР Николай Добрев ми каза, че е добре да се направи, както е в Европа. Но знаете колко шарлатани има и понякога тези, които наистина помагат, и тях смятат за такива. Лекувам съвсем законно, плащам си данъците, резултатите ми се доказват с изследвания и проверяване на състоянието на пациента от медици. Винаги съм държала на това. Участвах и в приемането на катехизис (вероизповедание) като избираем предмет в училище. Преди година в жълтата преса журналистката Еми Марианска публикува моя снимка между магьосници и гледачки и ме беше обвинила в шарлатанство и че съм взимала 6000 лв. за лечение. Беше намесила имената и на видни лекари... После ми се извини по телефона, но ако не го направи публично, има вероятност да я съдя. Освен това се разделих с моя съдружник, който ми открадна проекта за центъра за неконвенционална медицина и разпространяваше невярна информация за мен.

- Как точно работите под лекарски контрол и как приемат лечението ви медиците?

- Имам разрешение от Министерство на здравеопазването, а лекарите постепенно се проспособяват към този метод и виждат, че дава резултати. Заедно с тях работихме в комисия, едната беше през 2002 г. в парламента, а другата с Министерство на здравеопазването през 2012 г. Предложихме варианти как гражданите да са сигурни, че при лечители като мен ще получат компетентна помощ като при лекар. А не да мислят, че сме гледачки. Не отричам гледачките, но нека те си направят своя общност и си работят отделно.

- А какво точно представлява вашата терапия?

- Аз работя предимно за сила на мисълта и вярата. Този, който лекува първо трябва да се прочисти вътрешно. Мойте постижения са най-вече върху неврологични заболявания. Лекувам успешно и жени с хормонални проблеми и с болест на Хашимото и тези които искат да имат дете. Но се занимавам предимно с деца с проблеми в двигателно-опорния апарат, дистрофии на мускули тип Дюшен или Бекер, които са генетични болести. Най-малкият ми пациент беше на година и седем месеца. Движеше само ръцете си, нямаше развита мускулатура, детето пред очите ми проходи и порасна.

- Можете ли да помогнете на хора, които не вярват в Бога и връщате ли пациенти?

- Да, често връщам хора. А относно невярващите, наскоро имах такъв случай. Дойде човек със счупен гръбначен стълб, който не вярваше в Бога, дойде дори с насмешка и пренебрежение към мен. На 24 години е, парализиран от кръста надолу, заради катастрофа, 4 години се лекува, прави операции, без резултат. Получих разрешение, че трябва да го приема, на което се учудих. Но моят начин на работа е специфичен, дори и бандит да дойде, съм длъжна да го приема. При мен пациентите си носят медицинска документация преди, по време на и след лечението и всичко се проверява с изследвания и снимки... И така това момче, след не много процедури, вече движи краката си и има надежда да проходи.  Накрая ми се извини за отношението и ми благодари, но на мен сега ми се дава информация, че вече не мога да го лекувам. На него просто е трябвало да му се даде възможност да се докосне до тази истина и да повярва. Мисля, че се промени, отиде в църква, видях смирението в него.

- А за какво идват най-често възрастните хора при вас?

- Те най-вече се оплакват от костната система. Когато човек има болка и не може да се движи, не се чувства полезен и за другите и за себе си. Най-възрастната ми пациентка беше на 93 години. Жена с характер. При нея бързо получихме подобрение и тя беше много доволна, че може сама да се движи и обслужва, да готви. Да не е в тежест.

- За вас казват, че лекувате "отписани" от медицината. Имате тежки случаи с рак, множествена склероза...

- Имала съм, да. За множествената склероза в момента има практика да се дават тежки лекарства, които предизвикват и гърчове, аз не мога да поема тази отговорност. Но лекувам и от Паркинсон. И млади хора идват с тази болест. Еволюция на заболяванията има в целия свят. Те мутират и вече и младите боледуват от тежки заболявания. А при рака, намесвам се само, ако лекарите кажат, че няма надежда, но понякога е късно...

- Как открихте дарбата си?

- Работих като посредник между полска и българска фирми. Но духовното ме влечеше повече... Имах прекрасно детство. Като бях малка не приемах тази дарба сериозно, но и тагава съм усещала. Например родителите ми са разказвали, че като 4-5 годишна, докато те коментирали някакъв проблем, който имали от дълго време, аз съм се обърнала и съм им дала разрешение на въпроса. Те се учудили, разбира се. После, като станах по-голяма, сънищата много ми говореха, и ми подсказваха, че пътят ми е духовен. Когато бях 10-годишна помагах активно в Червения кръст на възрастни и самотни хора, носех им храна, лекарства, изслушвах ги...

- Идват ли при вас за помощ известни хора?

- Да, но не мога да казвам имената им, защото не е редно. Идват политици, дипломати, поети и писатели. Известен поет искаше да помогна на внучката му, която имаше левкемия. Интересно е, че служителки от НАП идваха при мен, за да проверяват дейността ми, тайно. Видяха, че не съм изманица и дори някои от тях ми станаха пациенти. Помогнах на една от тях с аденом на хипофизната жлеза.

Слава Богу не боледувам, това идва от това, че съм запазила чистота на духа си. Последно преди години прекарах една бъбречна криза, това ми е наследствено. Бях задръстила организма си и имах нужда да се прочистя. Тогава разбрах, че трябва да се огранича с приема на хора. Храня здравословно, приемам витамини, в менюто ми рядко има месо, ям лека храна, плодове и зеленчуци. Но в основата на всичко е духовното пречистване. Ако имам проблем, отивам в църквата, там е моето скривалище.

 

Интервю на Анна САПУНОВА

Вестник „Златна възраст”

 


Лечителката Зофия Шчербак

Лечителката Зофия Шчербак