nabore.bg

Докторе, защо?

Лечебната сила на Босвелията

От хиляди години тамянът осигурява благоуханнията, който горят в храмовете в Египет, Вавилон, Атина, Рим и Йерусалим. В ритуалите в древния свят той е играл символична и практическа роля. Понеже е бил много рядък и скъп, напълно усвояем от огъня, се е считало, че е подходящ да бъде поднесен като жертвоприношение на боговете. Освен това свещеникът и хората се надявали, че техните молитви ще се извисят до рая, така както големите облаци от сладко-ухаещия дим на тамяна. Той има и практическа стойност: в храмовете имало животни, които се жертвопринасяли, а уханието на тамяна помагало за пропъждане на зловонията. Считало се е и, че може да изгони злото. Горенето на тамян е изчистване на мястото, сакрализирането му. И в Стария и в Новия завет се казва, че тамянът се нрави на Господ. В Изход Бог казва на Мойсей да построи малък, златно-обкован олтар специално за изгаряне на тамян всяка сутрин и всяка вечер. (Изход 30:1-8)

 Днес тамянът гори в нашите църкви, по време на тържествените литургии. Има същото предназначение, което Бог е изисквал от Мойсей в пустинята –да бъде свещеното средство нашите молитви да достигнат до Господ. 

Неслучайно именно Босвелията, от която се извлича тамянът, е избрана да бъде Божественият посредник. Освен своите безспорни ароматни качества и тези на отлично средство за горене, Босвелията притежава силни противовъзпалителни свойства, които в действителност имат силата да „прогонят” възпалението, причинено от бактерии или от други нарушения. Дори и само поемането на аромата и дима (нещо, което е част от всеки църковен ритуал) може да подобри дишането и да подпомогне както на проблемите в дихателните пътища, така и тези на кожата и да подейства успокояващо и омиротворяващо. Известно е, че събирането на много хора на едно място крие риск от обмяна на много болестотворни организми. Чрез къденето на тамяна този риск занчително намалява.

Това широколистно дърво от Индия има пепелявосива кора, която се бели на люспи. Клеят съдържа няколко тритерпеноидни киселини, познати като босвелиеви, за които се счита, че са причина за лечебните качества на растението.

Индийският тамян (Босвелия) традиционно се използва като противовъзпалително средство. Още през 1970 г. немски учени откриват, че Босвелия има терапевтичен ефект, близък до този на нестероидните антивъзпалителни средства, съдържащи ибупрофен и ацетилсалицилова киселина.  Германска статия, публикувана през 2002 г., съобщава за ефикасността на босвелиевите киселини при лечението на артрит, хроничен колит, язвен колит, болест на Крон, бронхиална астма. Друга немска статия, публикувана през 2002 година, съобщава за ефикасността на Босвелията при лечението на артрит, ставни болки и следтравматични състояния. Според нея, Босвелията атакува директно възпалението и редуцира подуването на ставите. Повишава се подвижността.

Продуктът ForFlex предоставя необходимото количество екстракт от Босвелия, подходящ за остеоартроза и болки в ставите. Той съчетава още две съставки – растителен глюкозамин и екстракт от Джинджифил, осигуряващи на организма от една страна основен градивен елемент за ставите, а от друга – мощни противовъзпалителни и болкоуспокоителни средства, които са лишени при действието си от нежеланите странични ефекти на повечето нестероидни противовъзпалителени медикаменти. Можете да намерите в аптеките и без рецепта!

 

www.botanic.cc