nabore.bg

Докторе, защо?

Д-р Георги Тасков: Лазерното лечение забавя диабетната ретинопатия

За да не се стига до кръвоизлив в окото или отлепване на ретината, е важно да се ходи на профилактични прегледи, казва офталмологът

 

Диабетът често води до усложнения, свързани със сърдечносъдови болести, бъбречна недостатъчност и увреждане на очите, наречено диабетна ретинопатия. Ако не се лекува навреме, води до постепенно и прогресивно намаляване на зрението, дори до неговата загуба. Диабетът е причина за 12% от новооткритите случаи на слепота годишно. Каква е профилактиката и как се лекуват проблемите на зрението при този здравословен проблем, обяснява офталмологът д-р Георги Тасков от очна болница „Луксор“ – Пловдив.

 – Д-р Тасков, диабетната ретинопатия е от водещите причини за слепота сред работещите хора и тези в пенсионна възраст. Какво представлява този проблем?

– Диабетът е общо заболяване на организма, което нарушава метаболитните процеси и в частност тези в окото. Най-често се установяват промени в ретината, които се развиват бавно и постепенно и са свързани с недобре контролирано ниво на кръвната захар и с продължителност на диабета. 5–6 години след диагностицирането му, тези промени могат да се отразят на зрението на пациентите. Когато е засегнато централното зрение, те се затрудняват при четене, не могат да разпознават лица, да гледат филми със субтитри, жените да шият гоблени или дори да зашият копче.

Друг тип увреждане е разрастването на тъкани, които не са характерни за задния сегмент на окото. Те могат да предизвикат увреждане на съдовете и кървене в окото. Възможно е пациентът да загуби зрението си, докато тази кръв не се отстрани. Има случаи, при които тази тъкан предизвиква отлепване на ретината, навлизане на течност под нея и ако не бъде оперирана, изгубва функцията си.

– Кога се появяват първите признаци на диабетна ретинопатия и как се развива?

–Тя се развива различно при всеки. Възможно е хора с диабет от 20 години почти да нямат проблеми със зрението. Лечението при засегнат заден сегмент е поставяне на медикаменти в окото за спиране на растежните фактори, които предизвикват разрастването на тези мембрани и натрупването на течност в централната част на окото. Другият вариант е при силно увреждане на тъканта да бъде обработена с лазер. И уврежданията, които предизвиква диабетната ретинопатия, намаляват и даже спират.

– Колко важни са профилактичните прегледи при офталмолог?

– След като колегите ендокринолози или личните лекари са открили диабет, изпращат пациентите при нас за становище. Много важно е да се направят специализирани изследвания при офталмолог на пациенти с диабет от 5-6 години, като цветна снимка на окото, наречена флуоресцеинова ангиография. При нея се виждат най-фините промени, които е причинила болестта. Засегнато ли е централното зрение, е добре да се направи оптичен кохерентен томограф. Той дава прецизно изображение на отделните слоеве на ретината. Добре е тези изследвания да се правят веднъж в годината, особено при пациенти с диабет тип 1. Имаме пациенти с диабет, открит в тийнейджърска възраст, лекувани с лазерна терапия, които след навършване на 30–40 години развиват преждевременно перде, и след отстраняването му, виждат добре. Така е, защото са лекувани навреме.

– Какви са операциите и следоперативното лечение?

– При усложнения в преден очен сегмент диабетът предизвиква вътрешно перде – операцията се извършва както при стандартно лечение на възрастова катаракта.

При усложнения в задния сегмент на окото, свързани с кръвоизлив или отлепване на ретината, ключов етап от операцията е използването на лазер с цел нейното залепване и третиране на тези участъци, които са увредени. Възможно е операцията да продължи 2–3 часа в зависимост от усложненията в окото. Някои пациенти предпочитат пълна упойка, но не е необходимо. Стандартната упойка се състои от медикамент, който се поставя около окото и капки. Операцията преминава като сън за пациента, но той е контактен и във всеки един момент може да ни съдейства.

– Има ли следоперативно лечение?

– След операцията пациентът трябва да поставя два вида антибиотични капки, за да се профилактира поява на инфекция. Обикновено се налага да сложим специална газова смес или силиконово масло, които да помогнат за възстановяване на зрението и тъканите в окото. Това помага за залепването на ретината и правилната позиция на нервните клетки в нея.

– Как се коригира отлепване на ретината?

– Коригира се с операция, наречена витректомия. Хирургията е с висока степен на сложност за изпълнение, но съвременните технологии позволяват относително бързо възстановяване и сигурност за пациента.

Профилактичните прегледи веднъж годишно при офталмолог и навременното лечение с медикаменти в окото или лазер силно намаляват вероятността да се стигне до отлепване на ретината и последваща хирургична намеса.


Терапията в точното време

 

Подобряването на зрението с очните интервенции е трудно, тъй като уврежданията при диабета засягат нервната тъкан.

Целта на очните интервенции с медикаменти или лазер е да се запази функцията на клетките, преди те да са необратимо увредени.

Извършена в точното време, медикаментозната и лазерната терапия силно намаляват прогресията на диабетната ретинопатия и вероятността пациентът да се нуждае от оперативна намеса в бъдеще.

 

Интервю на Румяна СМИЛКОВА

Вестник „Златна възраст”


Д-р Георги Тасков

Д-р Георги Тасков

Д-р Тасков (в средата) по време на операция

Д-р Тасков (в средата) по време на операция