nabore.bg

Като пенсионерите няма да намерите

Вечно млади: Латинотанците не спират в клуб “Здравец-Красно село”

92-годишната столичанка Елена Жекова е пример за възрастните дами

 

Дамски спортен клуб “Здравец-Красно село” е създаден преди 50 години. В читалище “Средец” в столицата всеки понеделник, сряда и петък около 50 възрастни жени се събират на сутрешна гимнастика.

Тренировката им продължава един час като се набляга на упражнения, които помагат на ставите и мускулите. “В салона сме принудени да се съберем 50 човека, а неговият капацитет за нормално разстояние между спортуващите е 35 човека, така че е доста претоварено помещението”, разказва председателят на клуба Недялка Найденова.

 

На първия ред в залата играят т.нар. ветерани.

 

“Най-възрастната от тях е на 92 години - Елена Жекова, другите я следват - на 90, 91 и 89 години. Около тази възраст са. И те са се записали още веднага след пенсионирането си - някъде на 60-годишна възраст и досега не са отсъствали”, обяснява Найденова.

Елена е съхранила не само физическите си възможности, тя прави по-усърдно упражненията и от по-младите дами. Няма хронически заболявания, умът й е напълно бистър. “Рецитира дълги поеми от младостта си на нашите събирания без затруднения. Смирненски и Вапцаров са любимите й поети”, обяснява председателят на клуба.

Удоволствието да спортуваш естествено не е безплатно - наемът на салона на читалището е по 15 лева на час, независимо за каква цел. Възрастните жени плащат

 

по 5 лева членски внос на месец,

 

за да играят гимнастика.

В четвъртък се играят латинотанци. “Имаме четири първи награди от международни фестивали по изкуствата. Те се провеждат на Албена лятото през месец юни, а също и в Банско, есента през ноември. Участват най-вече съседни държави - Македония, Гърция, Румъния и други”, уточнява жените и допълват, че при тези състезания човек се научава да обръща внимание на облеклото, визията и приветливостта.

Спортуването носи на жените в клуба и приятелства. “След като завършат своята активна работа и се пенсионират, жените се изолират по някакъв начин. На някои им става изключително самотно. Тук имаш сигурна среда в понеделник, сряда и петък и винаги ще откриеш тук нови приятелства. А за тези, които са останали сами, това е направо спасение - нямат съпруг, нямат деца или пък близките им са в чужбина. За тях клубът е второ семейство”, завършва председателят на спортния клуб.

 

Наборе.бг