nabore.bg

Свят широк

Куриози: Градове без пътни знаци и светофари?

Резутатът - по-малко инциденти, по-малко трафик, по-малко шум и никакви подкупи за катаджии

 

Mалкото градче Макинга в Холандия е известно с това, че в него няма никакви пътни знаци. Ако си мислите, че в града цари автомобилен хаос, то сте в грешка. Влизайки в него, пред очите ви се разкрива нещо невиждано у нас – без никакви пътни знаци бавно и спокойно се разминават коли и пешеходци. Как се е случило това?

В началото на XXI век, холандец на име Ханс Мондърман убеждава няколко кметства да премахнат всички пътни знаци от пътищата си. През 2006 г. в Ейби (Дания), Ипсуич (Англия) и Остенде (Белгия) следват примера на градчето Макинга. По-късно те са последвани от Бомте в Германия и Драхтен в Холандия, премахвайки пътните знаци и всички светофари.

 

В Кенсингтън в Лондон

 

също се предприемат подобни мерки, премахвайки всички пътни знаци, светофари и тротоари от известния „Екзибишън Роуд”, който се славел с натоварения си трафик.

След тези на пръв поглед неразумни взети мерки резултатите навсякъде са едни и същи – по-малко инциденти, по-малко трафик, по-малко шум и по-малко напрежение по улиците.

Ханс Мондърман обяснява този феномен много просто – „колкото е по-голям броят на правилата, забраните и ограниченията, толкова повече намалява чувството за собствена отговорност”. Правилата пречели на хората да се съобразяват, да бъдат социално отговорни. Според психолози ние възприемаме, че по-умни от нас вече са измислили правилата за движение по пътищата

 

и оттук нататък не носим никаква отговорност.

 

Прехвърлянето на отговорност е толкова критично, че започваме да измисляме как да нарушим или заобиколим правилата, без да обръщаме внимание на последствията. Дори нещо по-лошо, самото нарушение става модерно.

Междувременно средният брой пътници в град Бомте в Долна Саксония, през който минава главен път с над 13 000 автомобила на ден, е бил 50 на година. След премахването на всички пътни знаци резултатът е нула инцидента на година, а също така и нула подкупа за катаджии.

 

Агенция Speed-Press