nabore.bg

Хората говорят

Кунева - по католик от папата?

Вицепремиерката е наследник на униатите – религиозната общност на Светия престол, която е играла ролята на Юда в родната ни история

 

Когато стане дума за религията, която изповядва, вицепремиерът Меглена Кунева избягва категорични отговори на журналистическите въпроси. Всеизвестен факт е, че министърката на образованието е католичка, макар че тя никога не приказва на тази тема.

Причината да говори с половин уста за вярата си, е че Кунева е част от униатството – течение на католицизма, което влиза у нас през годините на робството и има срамна роля в разделянето на народа ни.

Рим внедрява униатството сред българите, за да бъдат откъснати от православието. През 50-те години на 19 век в поробена България се изпращат множество католически мисионери, които разгръщат силна агитация за откъсване на българите от Православието. Отоманското правителство, заинтересовано от разрушаването на верското единство на българите, поддържа униатското движение. Мисионерите започват да вербуват сред най-богатите българи по онова време и за това униатството става известно като религията на чорбаджиите. Католиците успяват да оплетат в мрежите си политика Драган Цанков, който започва да проповядва идеите на униатството. След тайно споразумение между католиците и мюсюлманите през 1861 г. се стига до признаването на българите от Светия Престол и Високата порта за отделна религиозно-народна общност в рамките на Османската империя. Така предателството на богатите, начело с Драган Цанков, спира борбата на православните българи за самостоятелна православна църква. Всеки, който е искал да изповядва друга вяра извън мюсюлманството, е трябвало да приеме униатството, иначе бил преследван от властта в Цариград. Предателите униати стигат и по-далеч в договорките с папата и турските власти. В Сикстинската капела в Рим, архимандрит Йосиф Соколски бил ръкоположен за архиепископ и глава на Католическата църква от източен обред на българите, лично от папа Пий IХ. На 1 юни 1861 г. султан Абдул Меджит издал декрет, с който Йосиф Соколски се признавал за духовен глава на „българите, които се съединиха с Рим”. Високата порта след като признава новообразуваната българска униатска община в Цариград, заточава водача на православното движение Иларион Макариополски. И до ден днешен униатството не е преставало да съществува в България. А неговите представители като Кунева все още са сред богатия политически елит у нас, който се опитва да контролира дневния ред.

Дядото по майчина линия на потомствената католичка Кунева е бил адвокат, завършил Сорбоната. "Прекарал е много години във Франция и е бил много близък със свещениците от католическата църква. Майка ми е учила в католически колеж. Името й е Мария-Антоанета, но е трябвало да остане само едното и дядо ми избира Антоанета”, разказва днес дъщерята Меглена. Антоанета Кунева става лекар като майка си. Името й до ден днешен стои на интернет страницата на инфекциозното отделение на университетската болница "Света Анна" като "самоотвержен, непознаващ умората лекар". Георги Кунев, починалият брат на Меглена Кунева, също е бил талантлив лекар. Другият й брат, Николай, е филолог.

Бащата Щилян Кунев е завършил право, но е име, познато в артистичните среди – буфосинхронист, актьор, работил дълги години в Младежкия театър.

"Татко не е лежал в Белене. Завършил е Военното училище – последният випуск на Борис III - и се е отървал само с профилактиране, както са му казвали. Пак лагер, ама по-лек - в  Чомаковци. Бил е съвсем млад, 17-18-годишен. Неговият баща е царски офицер. Не го пращат в Белене, но го изхвърлят от армията и също е профилактиран. Умира скоро след това„ спомня си вицепремиерката.

Близки до Меглена Кунева казват, че тя редовно се черкува по празници в столичния католически храм "Успение Богородично". Преди време там тя бе редом до държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролини, когато той освети храма на  Католическата апостолическа екзархия в София. Тогава тя каза пред репортерите: „Това е църквата, в която аз съм кръстена и в която съм кръстила още 2 деца, две момиченца. Познавам поне три поколения назад епископите на тази църква. Имаме голям късмет цялата общност, които се черкуваме тук, с изключителни хора...”

 

Наборе.бг

 


Вицепремиерката Меглена Кунева

Вицепремиерката Меглена Кунева

Бащата на политичката - актьорът Щилиян Кунев, който беше част от състава

Бащата на политичката - актьорът Щилиян Кунев, който беше част от състава "Буфосинхронисти"

Кунева в първите си стъпки като юрист

Кунева в първите си стъпки като юрист

Младоженците Меглена Кунева-Пръмова и Андрей Пръмов

Младоженците Меглена Кунева-Пръмова и Андрей Пръмов

Кунева като булка

Кунева като булка

Меглена на сватбата си, заедно със своята майка

Меглена на сватбата си, заедно със своята майка

Младото семейство Пръмови с наследника

Младото семейство Пръмови с наследника