nabore.bg

Лични драми

Орисия: Кризата и високите данъци затвориха аптеката на баба Димитрийка

Когато преди 6-7 години здравето на магистър-фармацевт Димитрийка Данчева от Димитровград рязко се влошило, тя сложила заместник в своята аптека, която с голяма любов създала в зората на демокрацията. Работата стигнала дотам, че аптекарката, за да се придвижва по-леко си взела и бастунче.

Клиените не спират да я хвалят. 81-годишната Стоилка Петева доверява: Пенсията ми е едва 267 лв., но ако остана без пари за лекарства, Димитрийка никога не ме връща - дава ми и на вересия”. Друг е случят с Бончо Михайлов, 87-годишен, бивш миньор, с ампутиран крак: ”Ако мога,  бих възнаградил тази жена! Винаги усмихната и с добро настроение ме посреща. Преди намирах трудно лекарствата си, но Димитрийка ги откри.”

А аптекарката има и друга доброодетел - често носи лекарствата на съседката си, коята гледа внуци и не може да излиза.

Но така се случило, че високите данъци претискали фармацевтката чувствително. Дълго се борила с кризата, и щом стигнала пенсионната възраст, закрила аптеката. Днес г-жа Данчева е пенсионерка на 72 год., щастлива в семейството със съпруга си Филип. Той е един от директорите, допринесъл много за авторитета на някогашния химкомбинат. Димитрийка се радва на внучката си Маргаритка от дъщеря си Деничка, учителка в Хасково.

 

 Андрей АНДРЕЕВ-Редкин, Димитровград