nabore.bg

България

Изложба: До 31 януари 2021 г. вижте кристалното стъкло на Лукаш Ябурек

До 31 януари 2022 година в Чешкия център София (улица "Раковски" 100) ще може да се видят образци от кристално стъкло на художника и дизайнер Лукаш Ябурек. Чешкият майстор на кристала представя колекцията си за напитки Dolce Vita. Освен нея са показани и изящно шлифовани дизайнерски вази, изработени с много внимание и прецизност.

Кристалните предмети са изложени върху изящно изработените от естествени материали маси на българската фирма WOODLINE  и придружени от специалната селекция вина на AYA Estate Vineyards. Обектите от декоративната колекция за напитки Dolce Vita са ръчно издухани в дървени букови форми, което им придава елегантен и оригинален стил. Колекцията включва различни форми чаши за бели и червени вина, просеко, флейти за шампанско, чаши за коняк, уиски, вода, коктейлнии и за дълги напитки, гарафи и декантери. Също така декоративни предмети, като издухани вази за цветя и ароматни свещи от цветно стъкло и френски восък.

Всичките работи са обединени от едно единствено нещо – любовта към стъкларския занаят и уважение към традициите му. Изящно шлифованите вази и сърце са неповторими с цветовите комбинации на стъклото и прецизно шлифованите в дълбочина елементи, което им придава скулптурен израз и необичаен контраст. Резултатът е игра на светлини и красиви оптични ефекти, които се получават чрез шлифоването на отделните цветни пластове на стъклото.

Кой е създателят на тези прекрасни предмети? Лукаш Ябурек е майстор и дизайнер на стъкло, основател на Lukáš Jabůrek Studio. До 2018 г. е художествен ръководител на известната стъкларска фабрика Moser. Носител е на Наградата на публиката в престижния конкурс Czech Grand Design 2012 за дизайна на вазите Hruška и Kolorit. Завършил е Средното стъкларско училище и Висшето професионално училище за стъкло в Нови Бор.

„Стъклото е най-красивият материал, защото винаги има нещо повече в него и това е перфектната му оптика. Стъклото никога не лъже, то говори със своите отражения и чиста душа. Съчетавам традиционния занаят със съвремененния дизайн. Във всяко произведение вмъквам история и определена символика, които са свързани не само с автора, но преди всичко със самата творба, нейната същност и вдъхновение. Обичам да съчетавам цветно стъкло и прецизно шлифоване, което придава на работата уникален израз и атмосфера. Така творбата предизвиква емоции и става важна архитектурна част от интериора“, казва Лукаш Ябурек.

Посещението в Чешкия център в София се осъществява в съответствие с актуалната заповед на Министъра на здравеопазването.

 

www.nabore.bg