nabore.bg

Свят широк

От вестник „Сън”: Кристалина Георгиева пилее яко парите на европейските данъкоплатци

Българските медии потулиха скандални разкрития за пътуванията на Георгиева

 

Преди броени дни в британския „Сън“ се появи скандална статия за Кристалина Георгиева, която не намери място в българските медии. Статията е озаглавена: „Странстващ“ еврократ профуква пари за 16 задгранични командировки и за срещи със знаменитости като Шакира“. В нея авторът Хари Коул пише следното:

„Несръчен еврократ, който не успя да спре пропиляването на 5,02 млрд. паунда на данъкоплатците, обиколи света, за да се среща със знаменитости и любимци на ООН.

Постоянно пътуващата по света българска еврокомисарка Кристалина Георгиева отговаря за 112-милиардния бюджет на Евросъюза. Но го опосква със собствените си разходи за задгранични пътувания –

 

те са 16 само през последните седем месеца,

 

а дестинациите й включват адреси като Дубай, Етиопия, Вашингтон и Ню Йорк, за да се среща там със звезди от ранга на поп певицата Шакира. В същото време одитори в ЕС са доста смутени от откритието за 4,4-процентен дефицит - на обща стойност над 5,02 млрд. паунда (малко повече от 7 млрд евро) - в бюджета за отминалата 2015 година. През ноември Георгиева, вицепрезидент на Еврокомисията с ресор бюджет и човешки ресурси, обяви: „Парите на Евросъюза принадлежат на нашите граждани, затова сме длъжни да харчим смислено всяко тяхно евро“.

На този фон

 

тя има разширен екип от 16 ординарци

 

и прибира над 200 000 паунда годишно от заплати“, констатира авторът на статията в „Сън“ и продължава: „Сочена като бъдещ генерален секретар на ООН, Георгиева позира за снимки в Америка през ноември с изпълнителката Шакира и с бившия британски премиер Гордън Браун. Срещна се също с бившия лидер на лейбъристите и ексвъншен министър Дейвид Милибанд.

От миналия юни до сега Георгиева е посетила два пъти Люксембург, Париж, Австрия, Женева, Испания, Лондон, Гърция, Обединените арабски емирства и Етиопия. Освен това има четири визити в Ню Йорк и две във Вашингтон,

 

като общо е изкарала в САЩ 17 дни.

 

 Британският евродепутат от торите Дейвид Кембъл Банерман, който повдигна въпроса за харчовете на Георгиева официално пред Европейската комисия, заяви пред „Сън“: „Изглежда странно еврокомисар, който отговаря за бюджета и човешките ресурси, да лети до Ню Йорк, Вашингтон и Етиопия, за да изпълнява задълженията си в комисията. Какво общо има това с човешките ресурси и бюджета, освен неговото харчене?“. 

 


Българският комисар Кристалина Георгиева на среща с Гордън Браун и Шакира

Българският комисар Кристалина Георгиева на среща с Гордън Браун и Шакира