nabore.bg

България

Криминалист къта 360 фуражки и каски от цял свят

Вече двайсет години доц. д-р Людмил Георгиев събира полицейски шапки и пише криминалета

 

Доц. д-р Людмил Георгиев е криминалист от десетилетия и полковник от резерва на МВР. Това, което го отличава от повечето му колеги обаче е уникалната колекция от над 360 полицейски, пожарникарски, военни и морски фуражки, барети, шапки, калпаци и каски от близо 40 държави по света. Сред придобивките си, Георгиев има кожен шлем на германски офицер от Саксония от 1913 г., каска от българската армия през периода на Първата световна война, както и фуражката на парижки лейтенант от пожарната команда, носена през 1931 година. 

Георгиев разказва, че първата фуражка във впечатляващата му колекция

 

е на английски полицай.

 

“Подари ми я мой приятел от Великобритания. Той колекционираше тоталитарни символи, затова при всяко свое идване в България купуваше медали, значки, бюстове на комунистически вождове. Аз го зарадвах, като му подарих моите милиционерска куртка и фуражка отпреди 10 ноември 1989 г., които вече бяха излезли от употреба. Той ми върна жеста, като при следващото си идване у нас ми подари оригинална шапка на английски конен полицай. Това се случи през далечната 1995 г. Постепенно ми стана интересно и започнах да колекционирам фуражки, кепета и каски на колеги от други страни”, споделя криминалистът.

Освен колекционер, Людмил Георгиев е и писател. През 1992 г. става създател на криминалната поредица поредица “Полиция”. В нея са издадени 36 заглавия само от български автори.

 

Написал е седем остросюжетни творби

 

и е съавтор на други осем. Значителна част от творбите му – разкази, новели и романи, са печелили престижни литературни конкурси. Неговите романи “Обречените” и “Мръсна задача” са номинирани за “най-добри полицейски романи от български автор”.

Полицейската кариера на доцента е забележителна - има 27-годишен стаж в МВР. Бил е патрулен полицай, разследващ, експерт-криминалист, полицейски говорител. След средното милиционерски училище в Пазарджик, завършва Академията на МВР и “Журналистика” в Софийския университет. От 1997 г. е преподавател по криминалистика във висшето училище на МВР, а по-късно и в СУ “Св. Кл. Охридски” и другаде.

Днес е търсено вещо лице към Софийския градски съд, като изготвя експертизи основно в областта на документните и видеотехнически изследвания.

 

От вестник „Златна възраст”


Доц. Людмил Георгиев

Доц. Людмил Георгиев

Част от колекцията на криминалиста

Част от колекцията на криминалиста