nabore.bg

Тежката дума

Красотата около нас: Пеперуди, пеперуди…

Как нашари, как нашари,

Боже, тия пеперуди,

дето всеки им се радва,

дето всеки им се чуди!

Дора Габе

 

В омайната зеленина  на един хубав летен ден изкачвам горска пътека. Раницата изправя гърба ми, който се опитва да се приведе от пълзящата нагоре височина. Ето го билото -  открива се хоризонтът! Време е за отдих! Седнала съм  на слънчева полянка. Около мене ухаят пъстри планински цветя. Погледът ми се любува на една туфа бели цветчета, на друга – оранжеви, на трета – небесно сини…  Не им зная имената, но усещам сладостния им дъх. Навярно той примамва пъстрокрилите насекоми, които кръжат наоколо. Изведнъж долетява ято сини пеперуди!Шеметно затанцуваха над  цветчетата! Затаявам се в захлас. Боже, какъв прелестен цветен и звуков спектакъл  ми подарява в този миг Природата! Очите ми не се насищат на красотата, а душата ми се изпълва с музика и с мисли. Прозвучават в мен стиховете на Лилиев:

                        Свежо утро, ти прокуди

                        всяка пара и мъгла –

                        пеперуди, пеперуди,

                        тънки сребърни крила.

     Всичко в Природата е чудо! Но пеперудите - тези ефирни нейни създания, сега ме откъсват от всичко и аз изпадам в особено настроение. Гледам с широко отворени очи приказния танц на пеперудите, който събужда в мен спомени за тях от четивата по биология, от художествената литература…

    На старогръцки език думата “психе” означава душа, но и пеперуда. И за Аристотел човешката душа е пеперуда. Според древните митове  от тялото на човек като пърхаща пеперуда се отделя неговата душа. Навярно така се е родило и романтичното поверие, че ако в стаята ти влети пеперуда, това е знак, че любим за тебе човек, който те обича, иска да те навести.

   В християнската религия пеперудата означава възкръснала душа. В нашите църкви съм виждала икони, в които Младенецът Христос държи в ръката си пеперуда. Тя е символ на безсмъртната душа, на възкресението, на събуждането за нов живот. Хората вярват,че душите на починалите техни близки се завръщат при тях като пеперуди. И индианците имат такова вярване, което носи успокоение на живите за загубените им хора. И за други народи пеперудите са символи на надежди. Затова са се родили много поверия. Казват, че ако прошепнеш съкровеното си желание на кацналата на рамото ти пеперуда, то ще се изпълни. Ако подържиш в ръката си пеперуда и после я пуснеш на свобода да кръжи в небето, пак ще се изпълни твоя голяма и хубава мечта.

   И други народи боготворят пеперудите. Будистите изпитват дълбоко уважение към тях. В Япония с тържествени шествия и с ритуални танци на пеперуди се откриват тържества, празници. Затова и домовете им, и кимоната им са украсени с разноцветни пеперуди. За японците те са символи на щастие, на всичко най-хубаво в живота.В скандинавската митология елфите също изглеждат като малки красиви пеперуди. И при ацтеките пеперудите са атрибути на боговете на растителността, пролетта и любовта.

    В най-важните моменти от човешкия живот, като раждане, сватба, погребение, много хора от различни народи пускат да летят пеперуди,защото вярват, че всичко на този свят са ни го донесли те, пеперудите. Красива е приказката, в която има и наука, и мистика, че пеперудите  ни откриват тайните  за великото сътворение на Света.

    Истината е,че те, за разлика от нас, хората, не се променят, не менят навиците си. А намалее ли им броят – това е лош знак. Считат се за барометри в Природата. Казват, че ако изчезнат пчелите, пеперудите, ще изчезне и човекът.

     Според учените има над 180 000 вида пеперуди по света, а всяка една е различна. Като снежинките са – не се повтарят. У нас има около 3000 вида. Те са силно  топлолюбиви  – идват от тропиците. Няма ги на север, в Антарктика, както и в открито море. Пеперудите са рожби на слънцето, на топлината и понеже идват даже преди птиците,с пукването на пролетта, със затоплянето на земята, с разпукването на цветовете, те са свързани с човешките надежди за хубаво време, за плодородие. Предизвикват нашето умиление, носят ни радост и усмивки на лицата.

   Четирифазното развитие на пеперудите включва яйце, ларва /гъсеница/, какавида и възрастна пеперуда – въздушно създание, чийто кратък живот осигурява яйцето за следващото поколение. То също е символично. Метаморфозата недвусмислено говори,че всичко хубаво, красиво се ражда бавно, трудно…

   Разнообразието от пеперуди е изумително. Ярките им уникални краски са зашеметяващи. А понякога са и съвършена мимикрия - гарант за тяхното оцеляване. Но  във всички случаи са сигурно предизвикателство за привличането на най-подходящия партньор в размножителния им период. Какви чудни наименования носят пеперудите! Има монарх, адмирал, голяма седефка, траурница, пеперуда муцунка, дяволска пеперуда, индийски лист, вицекрал, морфо, сова, пощальон, стъклена пеперуда, вечерница, пиперена пеперуда…

  Като малка гостувах на роднините си на село и обичах да храня с черничеви листа гъсениците на копринената буба. Наблюдавах с почуда как лакомо изяждат листата. Чуваше се звукът от тяхното гризкане. От 4000 години човечеството отглежда тази невероятно полезна “буба”, от чийто пашкул се източва копринена нишка, дълга 1,5 – 2 км. От баба имам още кенарено платно за нощница с втъкани нишки от копринена буба – красиво и …екологично!

    В нашите домове се среща и една пакостлива пеперуда – молецът! Тя е дребна, прашно-златиста и целият си жизнен цикъл прекарва в къщите ни. През това време си намира брачен партньор и осигурява следващо поколение. Снася яйцата си навсякъде, където има кожа, вълна – по килимите, в одеалата,Гъсениците й живеят в едни “шатрички”, изплетени от техните копринени нишки, и оставят дупки в тъканите, с които се хранят. Борбата с молците сега е особено трудна, защото и те като че ли са почнали да се хранят с новите материи. Но все пак се надяваме на лавандулата, на силните ухания на розата и на някои билки, които да ги прогонят от гардеробите ни. Защото напоследък се отрича старото изпитано средство срещу тях – нафталинът. Ефикасно било да се използват парите на оцета върху нажежена тухла.

                                     хххххххххх

     Моите размисли ме задържаха дълго време на полянката. Около мене кръжат ята от пеперуди, носят се в ефира, танцуват. Любувам им се и …сякаш чувам музиката на Пучини от неговата опера “Мадам Бътерфлай” – нежна, прочувствена, трагична. Чо Чо Сан /ЧО – на японски език значи пеперуда/ изживява краткото си щастие с капитан Пинкертон  и загива по традиционен за японците начин. Невероятна символика има в творбата на големия италиански композитор!

     “Бътерфлай” – още е и красив стил на плуване, наподобяващ летежа на пеперудата.

  Гледам ги пеперудите около мене. Летят две по две. С трепетните си движения общуват помежду си – навярно си говорят. Има толкова красота, поезия в тях, в живота им!  Затова са и олицетворение на любовния съюз! И на надеждите на хората за щастие! Толкова творци – поети, писатели, художници, бижутери, скулптори, са се вдъхновявали от пеперудите! Според Владимир Набоков най-сладките увлечения са литературата и …пеперудите! Как да не омаят и нашия нежен лирик  Николай Лилиев, който пише:

                      Затрептяха изумруди,

                      цяла мрежа светила –

                      пеперуди, пеперуди,

                      тънки сребърни крила.

    Пеперудите ни радват очите, душите и ни правят по-добри, защото мъдро,  философски ни подсказват, че кратък е земният път, че само любовта и красотата са вечни.

                          

Петра ТАШЕВА

petra_t@abv.bg