nabore.bg

Свят широк

Нежна власт: Кралица Рания - най-силната женска ръка в Йордания

Само година след като седна на трона на Йордания до съпруга си Крал Абдула, Рания се превърна в любимата кралица на своя народ. Трансформацията на 32-годишната жена е впечатляваща. Тя се стана икона за йорданците, вкусът й е еталон за елегантност, никой от световните държавни глави не се осмелява да я подцени като международен играч, а не на последно място е любяща майка на четири деца.

Преди години на Световният икономически форум в Давос кралицата засенчи холивудските звезди Брад Пит и Анджелина Джоли. Известната двойка бе решила да увеличи славата си и да използва имената си, за да привлече вниманието към гладуващите. Но участниците бяха омъгьосани от магетичното присъствие на Рания, която се наложи безапелационно като мост между модерния свят и ислямската култура. Тя е родена в Кувейт, а родителите й палестнци са я закърмили с идеалите на модерния ислям. Тя не е и никога няма да бъде типична мюсюлманска съпруга. Ислямският свят беше шокиран, когато в телевизионно интервю кралицата

 

призна, че е фен на сериала “Отчаяни съпруги”

 

Подобна откровеност досега се смяташе за немислима по отношение на кралски особи, да не говорим към по отношение към мюсюлмански кралски особи. Рания отиде още по далеч в предизвикателството и заяви, че под влияние на 11-годишния престолонаследник принц Хюсеин е станала почитателка на рап музиката. Тя с удовлствие обясни, че слуша любимците на първородния син на краля  Фифти сент, Алиша Кийс и Колдплей.

В интервютата си обаче кралица Рания бърза да уточни, че най-важното нещо в живота й е грижата за четирите й деца. Хюсеин има две сестри Салма и Иман и брат Нашем. Кралицата планира ежедневните си ангажименти така, че да са обвързани с режима на децата. Тя ограничава до минимум международните си пътувания, които я отделят от семейството.

Рания е изключително важна за Великобритания, тъй като от нея се очаква да поддържа приятелските дипломатически връзки. До този момент се разчиташе основно на кралицата майка – Муна, която е родена на Острова и се смята за

 

особено близка приятелка на принц Чарлс

 

Рания също има дружески отношения с британския престонаследник и е един от малкото високопоставени политици, които се осмелиха да заявят открито одобрението си за втория брак на Чарлс. “Двамата много се обичат и са страхотна двойка”, заяви преди време тя.

В кралското семейство задълженията са разделени справедливо. Докато Абдула е концентрирал цялата си енергия върху държавното управление, Рания изпълнява ролята на негов посланик и неуморно организира безкрайна поредица от благотворителни акции. “Много често след вечеря се оттегляме в градината и си говорим за текущите дела. Аз споделям впечатления от обиколките си в странта, а той понякога ме моли да изслушам и някоя негова реч, която смята да произнесе на следващия ден”, казва Раниа. “Ние сме си най-големите почитатели един на друг, но в същото време сме си и най-отявлените критици. Много високо ценя съветите, които получавам от съпруга си и знам, че и от негова страна е така”, допълва тя. По въпроса за устройството на държавата двамата с Абдула с гордост споделят оценката, че Йордания е пример за модерна и толерантна държава.

Интересна е любовната история на двамата. Те се запознават на прием, на който Рания придружава свой колега. Домакин на тържеството е сестрата на принц Абдула, а годината е 1993 г. “Изобщо не си представях какво ще ми сервира съдбата”, признава Рания.

 

Както в приказките принцът се влюбва безнадеждно

 

от пръв поглед. “В момента, в който Рания влезе бях повален на място”, признава Абдула в интервю за америкнско списание.

Впечатляващата интелигентност на колежанката и смайващото й очарование са достатъчни аргументи за “Харпърс Базар” да я класира сред най-красивите хора на планетата. Според списанието Раниа е перфектната половинка за съпруга си. “Той притежава страшно много качества, а в някои отношения е очарователно старомоден”, казва кралицата за своя съпруг. “Кралят си избра невеста, която му е равна като интелект. Те са невероятна двойка – подхранват един на друг интелектуалното си любопитство”, коментира Заид бин Раад, кйто е отраснал с Абдула. Още преди смъртта си крал Хюсеин го провъзгласи за наследник на трона. След смъртта му Рания заема мястото си до своя съпруг на престола на Йордания. Тогава тя е на 28 – най-младата кралица на света. “За мен цялото това нещо беше огромен шок. Като се започне от смъртта на краля, който всички обичахме толкова много и се стигне до заемането на позиция, за която не бях напълно подготвена. Трябваше бързо да уча всичко в движение”, казва Рания. Тя впечатлява наблюдателите с изискания си стил, за който се доверява на Ели Сааб и Джорджо Армани. Превръща

 

липсата на благородна жилка в произхода си

 

от недостатък в предимство. Това, че е родена съвсем обикновена й дава шанс, не само да оцени, но и да почувства неволите на хората. “Прекрасно знам какво им е. Осъзнавам, че моята позиция не е привилегия, а отговорност. Според мен кралиците ги оценяват по делата, а не по произхода”. Рания спечели окончателно сърцата на своя народ след трагичните атентати в столицата Аман миналия ноември, когато терористи от Ал Каида убиха десетки невинни. Хората виждаха една посърнала жена, която не криеше сълзите си от простосмъртните и искрено страдаше с роднините на жертвите и лично се грижеше за ранените.

Звездният час на кралицата удари на Световния Икономически форум в Давос, където тя зае равнопоставено място с президентите на Пакистан, Афганистан и Ирак. Нейното послание към държавните глави бе да отделят специално внимание на младите и всички усилия да бъдат насочени към създаването на по-добър живот за новото поколение.

 

Наборе.бг


Две кралици (отляво надясно) - Летисия (новата кралица на Испания) и Рания (на Йордания).

Две кралици (отляво надясно) - Летисия (новата кралица на Испания) и Рания (на Йордания).

Йорданската кралица с папа Бeнедикт XVI.

Йорданската кралица с папа Бeнедикт XVI.

Синът на Рания и Абдула - Хусеин е определен за престолонаследник на династията.

Синът на Рания и Абдула - Хусеин е определен за престолонаследник на династията.

Кралица Рания в целия се кралски блясък

Кралица Рания в целия се кралски блясък

Сватбата с Абдула

Сватбата с Абдула

Кралското семейство - Абдула и Рания

Кралското семейство - Абдула и Рания