nabore.bg

Красиви всеки ден

Полезно: Козметична пролетна гимнастика на шията

Козметичната гимнастика представлява раздел от лечебно-профилактичната казметика, която има за цел акивно въздействие върху човека с помощта на различни упражнения, като подобрява неговото здраве и предпазва от бръчки на лицето и деформация на тялото.

1. Изправен стоеж. Брадичката е повдигната нагоре, шията е опъната. Правят се движения с долната челюст нагоре-надолу, наподобяващи опит да се отхапе висяща на клонче ябълка. Повтаря се 4-12 пъти.

2. Изхожно положение - седнал или прав. С двата палеца или с длан брадичката се подпира отдолу и й се оказва леко съпротивление при опит за нейното връщане надолу. Повтаря се 4-12 пъти.

3. Изходно положение - прав или седнал. Брадичката е наведена до гърдите, а ръцете със сплетени пръсти се поставят на тила и оказват леко съпротивление при движението на брадичката нагоре и разгъването на шията. Повтаря се 4-12 пъти.

4. Изходно положение - прав. Краката са изпънати. Главата е наклонена вляво. Дланта на дясната ръка е допряна до дясното слепоочие и оказва леко съпротивление при натиска на главата вдясно, докато дясното ухо се допре до дясното рамо. След това упражненито се прави с лявата ръка. Повтаря се 4-12 пъти.

5. Изходно положение - легнал по гръб. Под главата се подлага сгъната на две възглавница. Тилът на главата се притиска към възглавницата в продължение на 4-12 секунди. Повтаря се 4-12 пъти.

6. Изходно положение - легнал по корем с повдигната глава. Шията се обтяга, а главата се премества нагоре и назад. Повтаря се 4-12 пъти.

7. Изходно положение - легнал по гръб. Главата е отпусната накрая на леглото. След това главата се повдига, без да се отлепват раменете от леглото. Повтаря се 5-10 пъти.

8. Изправен стоеж. Последователно с брадичката се докосват лявото и дясно рамо, като главата се движи само хоризонтално. Повтаря се 4-12 пъти.

9. Изправен стоеж. Лявата ръка е долепена до лявата буза, главата е обърната надясно. При обръщането на главата наляво лявата ръка оказва съпротивление. Повтаря се 3-5 пъти, след което упражнението се прави с дясната ръка.

 

Наборе.бг