nabore.bg

Тежката дума

Конфиденциални коментари: Пак в гюбрето...

Тези дни излезе списък, може да се види на сайта на „Активни потребители”. Списъкът създържа имена на фирми, които влагат в сирената трансглутаминаза, много вода, сухи млека и палмово масло. Трансглутаминазата е забранена за употреба със закон, но както се вижда от извършените проверки на 30 фирми от „Активни потребители” 9 фирми влагат тези забранени, отровни и изключително вредни продукти в нашето родно българско сирене. Какво прави впечатление? Повечето от тези сирена се правят по поръчка на големите търговски вериги. Какво ще рече това? Ще рече, че прехвалените големи търговски вериги търсят своята печалба с отровите, които за забранени!!! От кога е така, кой производител е нарушил правилата, защо се допуска да тровят, да се гаврят с българския купувач тези търговци???!!! Защо до сега Агенцията по безопасност на храните не е направила нищо , за да се спре тази зловеща практика?! Ще бъдем ясни, защото някои някъде плаща, за да не се правят проверки, или ако се правят да се прикриват реалните резултати! Друг отговор няма!

          Да си говорим за отговорност пред потребителя, пред, и без това, изстрадалия, беден  български гражданин, въобще няма смисъл! Да не говорим, че споменатите търговски вериги изнасят печалбата си навън и тук не плащат данъци или само някои от предвидените в догворите??!!

          Но защо се случва? Защото това са законите и правилата на либерализирания пазар, чийто принцип е – продавай боклуци на ниски цени и печели от оборота на онези, които не знаят какво ще ядат! Но нали все пак трябва да се хранят...така, че щат не щат ще купуват!

          Но следващия въпрос е : Кой ни набута в гюбрето на този либерализиран пазар и защо държавата не взема отношение??? Сега са проверени 30 фирми, но фирмите преработватели на мляко са над 200 официално. Ако се проверяват всичките бройката на нарушителите ще бъде значително по-голяма. Тогава ?!

          Ами ако се проверят всички хранителни продукти и от вътрешния производител и от вноса?

          Българската агенцията по безопасност на храните  мълчи?

          Та да си дойдем на думата: Защо се тръшнахме в гюбрето? Този въпрос има много отговори, но те са конфиденциална информация.

          Няма да говорим за пазарни модели, за практики от други страни на запад от нас, няма да говорим за схемата на единодействие между производители, контролни органи, държавни институции. Защото пак ще се оплетем в конфиденциални въпроси. Но кой и защо се подиграва със здравето на българина?! Направо казано алчните за огромни печалби търговски вериги и техните слуги-преработватели. И това е конфиденциално, както и конфиденциално ни съсипват здравето и живота в тая пуста демокрация. Халал да ни е!


Страхил Горанов