nabore.bg

Интервю

Комикът Венци Мартинов: Иван Костов ми писа петица в университета

Смехът сега е свободен, но на никого не му е до смях

 

Венци Мартинов е от най-известните български хумористи и имитатори. В началото на прехода правешее предаването „Усмивките на Венци”. Беше женен за певицата Катя Близнакова.

- Вярно ли е, че бившият премиер Иван Костов ви е изпитвал в института?

- Това беше първият ми изпит като студент първи курс във ВИИ „Карл Маркс”, днес УНСС. Изпитът беше по политикономия на капитализма. По онова време – 1976-1977 г. най-младият студент там - 17-годишен. Още не бях ходил войник, а Иван Костов беше още млад асистент по политикономия. Той беше много строг, стриктен, с голям респект го слушахме. На изпита ми писа петица, което e  много висока оценка при неговите изисквания. Това показва, че съм имал желязна подготовка и затова се гордея с оценката. След много години, по време на предизборни концерти на СДС през 1992 г. пак се засякохме, всеки вече с друга дейност. Той - първи стъпки в политиката, а аз - първи свободни демократични сценични изяви без политцензура.
- Имахте идея да направите сериал за Тодор Живков, който да дава съвети от екрана по теми от настоящето. Докъде стигна тази идея?

- Още имам тази идея - за една весела и нестандартна оценка на съвремието от погледа на Тодор Живков. Преди години не успях да я реализирам, защото телевизията, която ми предложи съвместна дейност, бе закрита. Ако намеря ново подходящо място за реализация, бих я започнал.

- Колегите ви се оплакват от липса на участия, какво е положението при вас?

- Като изпълнител, с дългогодишна, над 35-годишна професионална сценична дейност, мога да кажа, че в предишни периоди е имало много по-активна работа. Днес ангажиментите ми са свързани с големи общински, фирмени и семейни празници, в които не само участвам, но съм и организатор, и режисьор, и сценарист. Но ангажиментите ми в тези сфери се увеличават, защото предлаганите от мен концертни празнични програми са с повишена степен на смях и веселие, което е силно привлекателно за публиката.
- Добри хумористи ли са политиците?   

- Между политиците има такива с чувство за хумор и по-интелигентно, и по-народностно като при Бойко Борисов. Но за разлика от нас, хумористите, на които се радва цяла България, при тях феновете са само от собствената им партия  а тези, които ги мразят и ненавиждат - многократно повече.
- Имате ли любим виц за Бойко Борисов?

- Смятам, че вицовете за Бойко Борисов са или преработени стари за Тодор Живков или побългарени американски за Супермен.
- Вие сте популярен имитатор на Тодор Живков. Казвате за бившия първи, че е най-добрият народен хуморист. Бойко Борисов надминава ли го?

- Не може да се сравняват двамата. Те са поставени в различни исторически обстановки. При единия нямаше опозиция и не можеше да има. Така че всички му се радваха на народния хумор. Мисля, че при Тодор Живков чувството за хумор беше многократно по-изявено, атрактивно и с всенароден отзвук. Вицовете от това време са класика.
- Кога на хората им беше по-весело – преди или след 1989 година?
-
Хората преди 89-та година се смееха много по-весело, макар и малко прикрито по политически теми. Сега смехът е свободен, нецензуриран във всяко отношение, но от проблеми на голяма част от народа не му е много до смях. Иначе на хората много им се иска да им е леко на душата. И въпреки всичко да се надсмиваш на всичко е единственото правилно и здравословно решение.
- Промени ли се хуморът?

- Хуморът се промени в няколко посоки- стана свободен и автоцензурата е единственият критик. Стана обаче и телевизионно-примитивен, вестникарско-пошъл и агресивен. С дългогодишната си дейност и актуализирайки формите на работа, аз искам да запазя, да доразвия и да популяризирам оригиналния авторски чист и искрен добронамерен стилен и ефектен хумор. С това ще се разгранича от другите изпълнители и ще привлека още хиляди стойностни почитатели. Пожелавам си още дълги години весели срещи с верните фенове на моите усмивки.

 

Интервю на Моника ЖЕЛЕВА

 


Венци Мартинов

Венци Мартинов